Detaljplanen som tagits fram syftar till att ge möjlighet för ny användning av den före detta industritomten för Rifa-fabriken i Kalmar samt området runt omkring. Avsikten är att omvandla den till en blandad stadsdel med framförallt bostäder men också möjlighet till vårdboende, mindre lokaler, en större matvarubutik samt byggnation av nytt häkte.
Ändring av detaljplan föreslår att totalhöjden för häktestomten ändras från 20 meter till 30 meter. Inom planområdet anges att ett parkeringshus ska uppföras. För att både kunna inrymma parkeringsplatser för boende och besökare för häktet, behöver ytterligare ett våningsplan uppföras än vad som tidigare planerats. Det extra våningsplanet inryms inom gällande detaljplan men hiss-schaktet sticker upp över tillåten totalhöjd. Planbestämmelse om 18 meter i totalhöjd för parkeringsgaraget föreslås därför ändras till 18 meter i nockhöjd.
Inom den underliggande detaljplanen anges bestämmelser för bostäder inom flera kvarter. Markägaren ser en fördel att bygga underjordiskt garage och för att säkerställa fastighetsbildningen föreslås ändringsplanen ange planbestämmelsen P1 (parkeringsanläggning under mark). Parkeringsgarage räknas in i bruttoarean och för att kunna inrymma bruttoarea för planerade bostäder samt parkeringsgarage ändras skrivelsen för planbestämmelsen om exploateringsgrad.
Enligt planförslaget kan området inrymma 600-700 bostäder. Inom området ska även förskola möjliggöras. Marken inom området ägs av PPE Fastigheter i Kalmar AB. Mark för häkte finns på kommunens mark i anslutning till det befintliga polishuset.
I samband med planens genomförande kommer gatustrukturen i området att ändras. Galggatan kopplas ihop med Lorensbergsleden via Erik Dahlbergs väg. Det omvandlade gamla Rifa-kvarteret får en gatustruktur med smala gator och ett torg där i första hand gående och cyklister rör sig. Parkering ska främst ske gemensamt i en samlad parkeringslösning i den västra delen av området men till delar även kunna lösas inom övrig kvartersmark. I östra delen av planområdet finns ett parkstråk med gång- och cykelväg som ska vara kvar och utvecklas med öppen dagvattenanläggning.
I kvarteren norr om Galggatan pågår husbyggnation i den så kallade "Linnéstaden".
Arbetet med färdigställande av gator sker successivt av exploatören. När respektive gata är färdigställd kommer ansvaret för gatan att tas över av kommunen.
Kriminalvården har upphandlat en fastighetsägare/hyresvärd som heter Skandrenting. Skandrenting äger sedan tidigare flera lokaler som rymmer Kriminalvårdens och andra statliga myndigheters verksamhet runt om i landet. Skandrenting har i sin tur upphandlat Skanska för att låta bygga huset.
Byggstarten skedde 16 oktober och häktet förväntas stå färdigt 2027. Det är en stor byggnad som ska inrymma både ett häkte med 60 rum, verksamhetslokaler och kontor samt Nationella transportenhetens verksamhet.
Kommunen, Kalmar vatten och Kalmar energi förberedde byggstarten efter sommaren 2024 genom att dra fram ledningar för vatten och el med mera.
Beslut gällande försäljning av fastigheten Tvättbjörnen 2, det nya häktet, togs i kommunfullmäktige i juni 2024.
Detaljplanen vann Laga kraft 2018-04-03.
PlanhandlingarPlankarta Pdf, 2.4 MB, öppnas i nytt fönster.Planbeskrivning Pdf, 5 MB, öppnas i nytt fönster.Granskningsutlåtande Pdf, 688.6 kB, öppnas i nytt fönster.
Ändring av detaljplanen vann laga kraft 2022-01 11.Planbeskrivning Pdf, 4.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Samrådsredogörelse Pdf, 330.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Se ovan.
Huvudprojektledare
Kommunledningskontoret
Storgatan 35 A
På Universitetskajen samlas nu hela Linnéuniversitetets verksamhet i Kalmar
Ett nytt stadsnära reningsverk och annan användning av befintlig återvinningscentral
Plan för ett hotell intill universitetskajen och järnvägsstationen.
Kulturkvarteret ska utvecklas på Sveaplan och Tullslätten och samla kultur- och föreningsverksamheter.
Här planeras för lägenheter, stadsradhus och förskola.
Här planeras för villor, parhus och flerbostadshus.
Här planerar vi för bostäder och centrumverksamhet
Här ska 200-300 bostäder byggas. Vi utvecklar även områdets rekreationsvärde med parker och en strandpromenad
Bostäder och verksamheter
Vi utreder möjligheten att skapa bostäder och bättre tillgängliggöra skärgården.
Planförslaget möjliggör för cirka 60-70 lägenheter invid korsningen Stensbergsvägen/Falkenbergsvägen.
Ett mobilitetshus för en hållbar och tillgänglig parkeringslösning för bilar och cyklar på Barlastholmen.
Här skapar vi förutsättningar för hotell-, kontor-, centrum- samt skoländamål.
Norrgårdsbyggnaden föreslås byggas om invändigt till bostäder. Den västra påbyggnaden från 90-talet föreslås byggas
Kalmar kommun genomför flera satsningar på Stensö med fokus på campingverksamhet samt natur- och friluftsliv.
Planen medger kontor och verksamheter samt en ökad byggrätt.
Bostäder ovanpå Baronen.
Planen ger möjlighet för verksamheterna i området att utvecklas.
Planen ger möjliggör förtätning i stadsnära läge
Planen möjliggör förtätning i stadsnära läge
Utbyggnad av hamnen.
Planen möjliggör förtätning i stadsnära läge