Praon ger dig som elev en första inblick i arbetslivet och kan vara till stor hjälp vid valet av gymnasieprogram. Och du som är arbetsgivare - det här är ett gyllene tillfälle att träffa din framtida medarebetare!
Sveriges riksdag har beslutat att alla elever från och med årskurs åtta ska genomföra minst tio dagar i praktisk arbetslivsorientering, så kallad prao, innan de slutar grundskolan. Det här är ett viktigt tillfälle för både elever och arbetsplatser.
Att ta emot en eller flera praoelever är till stor tjänst för eleven, men också för dig själv och samhället i stort. Att få se verkligheten utanför skolan är viktigt för elevernas motivation för skolarbetet och sin framtid. Du minns säkert din egna prao och de erfarenheter den tiden gav dig. En bra prao kan öka elevernas möjlighet till rätt vägval i livet!
Två praoperioder
I Kalmar kommun har vi valt att dela upp praon i två perioder, fem dagar i taget, under höst- och vårterminen för elever i årskurs 8. Du som vårdnadshavare får väldigt gärna ta emot ditt eget barn för att visa upp din arbetsplats - eller varför inte byta med bästa kompisen?
När din arbetsplats har bestämt sig kontakta oss på Kalmar kommun och meddela vilka veckor och antal elever ni kan ta emot. Vi kontaktar sedan er för att gå igenom detaljer kring uppdraget som handledare, och annan viktig information som gör PRAO-perioden så positiv som möjligt för eleven.
Läs mer i vår snabbguide om att ta emot praoelever! Pdf, 668.3 kB.
Om ditt barn inte kan äta på sin hemskola när hon eller han är ute på sin praoplats ska hen i första hand äta på en annan närliggande grundskola. I andra hand på en närliggande gymnasieskola. Om eleven har mer än 1 kilometer till närmaste skola kan hen få måltidsersättning. I vissa fall bjuder arbetsplatsen på mat. Det är alltid skolan som i förväg beslutar om respektive elev har rätt till måltidsersättning.
Gör din ansökan om ersättning för måltider under praon inom två veckor efter avslutad prao. Utbetalningarna samlas ihop och kommer att göras i slutet av varje månad. Sista ansökningsdag för höstterminen är den 30 december.Kalmar kommuns e-tjänst för prao-måltidsersättning (inloggning via vårdnadshavares mobila bank-ID) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du inte kan göra din ansökan med mobilt bank-ID vänd dig till skolans skolsekreterare som kan förmedla en pappersblankett. Ifylld pappersblankett lämnas till skolan.
Praosamordnare
Verksamhetsutvecklare
Rekrytering av vikarier och samordnare för praktik inom kök. Kompetensutveckling, upphandling och leverantörskontakt.
Här listar vi andel behöriga lärare per skola enligt Skolverkets officiella statistik
Så här hanteras mobbning, trygghet och säkerhet på våra förskolor och skolor i Kalmar kommun
Studie- och yrkesvägledare finns på alla högstadieskolor. De hjälper till med bland annat gymnasieval
Inloggning till lärportalen Unikum
Sjukanmäl ditt barn via Edlevo
På skolverkets sida kan du läsa mer om betygssättning
Ansökan, byte, schema, specialkost, uppsägning och andra blanketter till förskola och fritidshem
Kalmar kommuns försäkringar för barn och elever i våra verksamheter
Rättigheter och regler för modersmålsundervisning
Alla barn, elever och föräldrar ska kunna vända sig till personalen i känsliga ärenden och veta att sekretesslagen
Inloggning vårdnadshavare
Information till vårdnadshavare som har en elev med distansstudier