Här kan du läsa om regler och riktlinjer för kommunal grundskola i Kalmar kommun.
Skolskjuts till kommunal grundskola i Kalmar kommun
Elever i förskoleklass, grundskola och grundsärskola med offentlig huvudman som har Kalmar kommun som hemkommun har rätt till skolskjuts om avståndsreglerna uppfylls eller om det finns andra omständigheter så som trafikförhållande, funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet. (Skollagen 9 kap. 15b §, 10 kap. 32 § och 11 kap. 31 §).
Kalmar kommuns skyldighet omfattar inte skolskjuts till och från fritidsverksamhet.
Hur anordnas skolskolskjuts?
Skolskjuts i Kalmar kommun anordnas med upphandlade skolskjutslinjer eller linjelagd kollektivtrafik med busskort som färdbevis.
Förlorat busskort
Förlorat busskort, så kallat färdbevis, ersätts genom att vårdnadshavare vänder sig till respektive skolas administration.
Avståndsregel
Elever i förskoleklass, grundskola och grundsärskola som går i den skolenhet där kommunen har placerat dem har rätt till skolskjuts om avståndet mellan bostaden och skolan är minst:
Funktionsnedsättning
Skolskjuts beviljas om eleven på grund av funktionsnedsättning har svårt att på egen hand ta sig till och från skolan. Funktionsnedsättningen ska vara av varaktig karaktär. Läkarintyg som styrker elevens behov av skolskjuts med anledning av funktionsnedsättningen krävs.
Vid funktionsnedsättning på grund av olycksfall ska kommunens olycksfallsförsäkring användas. Mer information finns här;Olycksfallsförsäkring Öppnas i nytt fönster.
Skolskjuts till annan kommunal grundskola eller fristående skola inom Kalmar kommun
Kalmar kommuns skyldighet omfattar – under förutsättning att inga organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för Kalmar kommun även elever som:
Växelvis boende
En elev kan ha rätt till skolskjuts om eleven bor växelvis hos vårdnadshavarna inom Kalmar kommun. Med växelvis boende menas att eleven bor halva tiden hos respektive vårdnadshavare.
Enligt praxis, HFD 2014 ref. 34, är hemkommunen inte skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts från och till elevens ”växelvisa” bostad hos en förälder i annan kommun
Ansökan om skolskjuts till kommunal grundskola
För skolskjuts i upptagningsområdet där elev har rätt till skolskjuts enligt avståndsregel behövs ingen ansökan från vårdnadshavare inför varje läsår.
Vid växelvis boende, val av annan skola än placeringsskolan eller funktionsnedsättning görs ansökan om skolskjuts via ”Mina sidor” på Kalmar.seE-tjänsten för ansökan om skolskjuts kommunal skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ansökan om skolskjuts till fristående grundskola görs direkt till respektive fristående skola.
Överklagan av beslut
Beslut om skolskjuts som går emot kan överklagas till förvaltningsrätt. Mer information om hur man överklagar ett beslut finns beskrivet i riktlinjerna.
Mät avståndet mellan elevens hem och skola
Här kan du mäta avstånd mellan folkbokföringsadressen och den aktuella skolan.Avstånd mellan hem och skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor kring skolskjuts
Om du har fler frågor om skolskjuts, kontakta skolan i ditt barns upptagningsområde. Du kan hitta rätt skola med hjälp av karttjänsten.
Riktlinjer 2020-05-01, beslutade av utbildningsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd.Här kan du läsa Kalmar kommuns riktlinjer för skolskjuts Pdf, 230 kB, öppnas i nytt fönster.
Kalmar kommuns skolor finns i hela Kalmar kommun, nära där eleverna bor.
Här är alla skolor i Kalmar kommun listade
Frågor och svar för grundskolan i Kalmar kommun
Läsårstider, lov- och studiedagar för skolor i Kalmar kommun
På skolverkets sida kan du läsa mer om betygssättning
En elev som ska börja i förskoleklass erbjuds plats på en skola i det upptagningsområde eleven bor i.
Här listan vi andel behöriga lärare per skola enligt Skolverkets officiella statistik
Inför skolstarten finns det en del saker du som vårdnadshavare måste fylla i för att skolgången ska bli så bra som