En inspirerande resa

Muhammad Shahzad Qureshi

Ibland blir saker och ting inte som man tänkt sig, och livet tar nya underliga vägar. Många utlandsfödda har varit med om mer eller mindre dramatiska omställningar i sina liv.

Därför är det alltid roligt att få bevittna när flytten till och etablering i Sverige har lett till positiva förändringar, självförverkligande och ett bättre liv för individer och deras familjer.

Muhammad Shahzad Qureshi har bott i Sverige sedan 2011. Han är en 42-årig sjuksköterska med ursprung i Pakistan. Ifrån hemlandet har han en lärarutbildning och han jobbade även som lärare i några år i hemlandet.

- Jag hade en vision att utbilda mig till nätverksdesigner, läsa kulturgeografi och även utbilda mig till lärare i Sverige. Men man vet aldrig hur livet kan bli, berättar Muhammad leende.

Ett intresse väcktes

Muhammad läste på SFI i syfte att skaffa sig allmän behörighet till högskolestudier i Sverige och sen söka till lärarprogrammet. På somrarna arbetade han som undersköterska på Oxhagshemmet.

- Det var då jag blev intresserad av omsorgs- och sjukvårdsarbete. Jag vill vara självständig och alltid ha ett yrke där jag känner mig efterfrågad. Jag tänkte långsiktigt och kollade Arbetsförmedlingens prognoser om vilka jobb som kommer att behövas i framtiden, säger Muhammad Shahzad Quershi.

Strax efter SFI kom Muhammad in på omsorgsutbildningen Mångfald i omsorgen (MIO) som är en kommunal vuxenutbildning. Detta trots att han inte var klar med grundläggande vuxenutbildning då lärarna gjorde bedömningen att han skulle klara yrkesutbildning. Muhammad gjorde det galant!

Kursen var på 60 veckor, och Muhammad var färdigutbildad undersköterska 2014. Direkt efter utbildningen fick han timvikariat i kommunen och efter ett år fick han fast anställning. Han trivdes så bra med arbetet med de äldre att han bestämde sig för att läsa till undersköterska.

- Jag får känslan av att det finns personer som inte tycker att undersköterska är ett bra jobb, särskilt om man som jag kommer från ett land där man värderas efter vilket yrke man har. Men jag tycker att det är ett meningsfullt jobb med en skaplig lön, säger Muhammad Shahzad Quershi.

Vidareutbildning mot sjuksköterska

2017 tog han tjänstledigt och pluggade till sjuksköterska på Linnéuniversitet i Kalmar. Utbildningen tog tre år, och han vikarierade på timmar under utbildningstiden. Muhammad var klar med sina studier 2020 och fick till en början ett vikariat, men nu har han en tillsvidareanställning som sjuksköterska på omsorgsförvaltningen i Kalmar kommun.

Mohammed hade inte mött den form av äldrevård som vi har i Sverige innan han flyttade hit. Han beskriver det som en stark upplevelse.

- Det ger mig tillfredställelse att få ge omvårdnad, dela medicin, bjuda på ett leende och kunna assistera med mat. Jobbet som lärare handlar mycket om pedagogik och disciplin, men att det i jobbet med äldre finns mer utrymme för sympati och empati gjorde att jag ville byta inriktning på min karriär, förklarar Muhammad.

Idag, efter tio år i Sverige, är Muhammad Shahzad Quershi glad över sitt familjeliv i Berga i Kalmar.

- Jag är stolt över min dotter och de modiga valen jag och vad jag har presterat hittills, säger Muhammad avslutningsvis.