Individen behöver förstå vad som förväntas av personen och vad verksamheten innehåller.
I inskrivningssamtalet har individen också getts möjlighet att berätta vad hen har för egna behov och önskemål. Förståelsen ger individen möjlighet att ta ansvar för sitt eget lärande. Samtalet ger också personalen underlag för vad individen behöver på Bas KALMAR.
Att tidigt i etableringen få komma till Bas KALMAR har visat sig vara viktigt. Ju fortare desto bättre. Upplägget som Bas KALMAR erbjudit har gett viktig kunskap att ha med sig för individen, för att förstå och bli delaktig i det nya samhället så tidigt som möjligt.
Kvotflyktingar har haft en självklar plats på Bas KALMAR då de missat tiden på en asylförläggning vilket innebär en plötslig landning i ett nytt land.
Motivationen för att komma till Bas KALMAR har varit god. De flesta har själva önskat utveckling inom det som projektet har erbjudit.
Det har varit viktigt med information, många gånger och på olika sätt. Att träna i en skolmiljö är ovant för många, studietekniken är något nytt för de flesta.
Så här såg inskrivningsdokumentet ut för projektet Bas KALMAR Pdf, 119.7 kB.Så här såg samtyckesavtalet ut för projektet Bas KALMAR Pdf, 87 kB.
När tiden på Bas KALMAR har närmat sig sitt slut har projektet haft kontakt med de olika instanserna inför SFI-star
Individer med kort eller ingen studiebakgrund som är nya i Sverige har fått hjälp att ansöka om plats till Bas KALM
Den dagen som deltagaren börjar så får de enskild information på sitt modersmål om vad som gäller på Bas KALMAR.
Verksamheten behöver säkerställa att deltagaren förstår, utvecklas och följer sin plan.
Avslutningssamtal har skett utifrån uppföljningsplanen samt de underlag som kommit in från personalen.
I mitten av projektet startades en arbetsgrupp mellan Bas KALMAR, SFI, Arbetsförmedlingen samt socialtjänsten.