Tonårstiden kan vara en spännande, utvecklande och krävande period då tonåringen behöver vuxna som kan visa vägen, särskilt när det kommer till alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel.
Som vuxen är det viktigt att alltid möta ditt barn med värme, respekt och förståelse, särskilt under tonårstiden när det kan vara lite extra rörigt. Att skapa delaktighet och bekräfta tonåringen gör att du har större chans att guida denne rätt när det kommer till frågor som rör alkohol och droger.
Här kommer fyra tips på vad du som förälder kan göra för att du och din tonåring ska nå varandra.
1. Visa intresse
Försök att prata om allt möjligt i vardagen, då blir det naturligt att prata om svårare frågor så som alkohol och narkotika. Undvik att berätta ingående om egna erfarenheter. Förtroende vinner du bäst genom att lyssna och visa intresse för ditt barns resonemang.
2. Berätta och visa att du bryr dig
Berätta och visa att du bryr dig om din tonåring och att du faktiskt är orolig emellanåt. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Tonåringar mår bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig.
3. Undvik förhörsmetoder
Fastän det kan vara svårt är det bra om du kan undvika att utsätta din tonåring för regelrätta förhör. Annars är risken stor att tonåringen känner sig ansatt och anklagad och svaren blir då lätt undanglidande eller direkt osanna.
4. Få din tonåring att berätta. Allt och lite till.
Uppmuntra din tonåring att berätta den osminkade sanningen. Kanske om gårdagens fest och vad som gick rätt och vad som eventuellt gick snett. Mycket är vunnet om din tonåring känner att vad som helst går att avslöja utan att du går i taket!
Stöd till familjen på Kalmar.se Länk till annan webbplats.Kontaktuppgifter till olika hjälplinjer för föräldrar (suicidezero.se) Länk till annan webbplats.Tonårsparlören IQ Länk till annan webbplats.1177 Länk till annan webbplats.Droghandboken Länk till annan webbplats.Sök på Polisens föräldrarskola på polisen.se Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsens samlade information på fullkoll.nu Länk till annan webbplats.
Så arbetar vi förebyggande mot all skadlig alkoholkonsumtion.
Målet med det drogförebyggande arbetet är nolltolerans mot narkotika och doping.
Det tobaksförebyggande arbetet bedrivs främst mot barn och ungdomar.
Så arbetar Kalmar kommun förebyggande mot doping.
Det drogförebyggande arbetet utgår från kommunens drogpolitiska program.