Ett uppdrag kan sluta genom att du meddelar att du inte längre vill ha uppdraget, det inte längre behövs en god man eller förvaltare, överförmyndarverksamheten tar ifrån dig uppdraget eller din huvudman avlider.
Du som är god man eller förvaltare har rätt att på begäran bli entledigad från ditt uppdrag. Begäran ska ske skriftligen och vara undertecknad av dig. Använd gärna vår utformade blankett - ”Begäran om entledigande” - och skriv i denna, till exempel vad vi ska tänka på avseende förordnandet av en ny god man eller förvaltare, varför du vill entledigas, kontaktuppgifter och aktuellt hälsotillstånd för huvudmannen. Detta för att bytet ska gå så smidigt som möjligt och för att vi ska kunna hitta en god man eller förvaltare som passar uppdragets art.Begäran om entledigande Word, 59.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Observera att du är skyldig att kvarstå i ditt uppdrag tills överförmyndarverksamheten har förordnat en ny god man eller förvaltare för din huvudman, alternativt att uppdraget upphör genom beslut i tingsrätten.
Om vi anser att behovet av god man eller förvaltare kvarstår, kontaktar vi därefter en ny god man eller förvaltare som kommer att få dina kontaktuppgifter för möjlighet till ytterligare upplysningar samt för att bestämma tid för att träffa huvudmannen. Överförmyndarverksamheten kan fatta beslut om byte först när den tillfrågade gode mannen eller förvaltaren har åtagit sig uppdraget och huvudmannen har samtyckt, alternativt att närmast anhöriga har getts tillfälle att yttra sig. I beslutet står det vilken dag ditt uppdrag avslutas och när den nya gode mannens eller förvaltarens uppdrag tar vid.
Du som god man eller förvaltare kan också entledigas om du gör dig skyldig till missbruk eller försummelse vid utövandet av ditt uppdrag, eller om du av annan orsak inte är lämplig att inneha uppdraget. En anledning kan vara att överförmyndarverksamheten i sin granskning finner det nödvändigt att anmärka på den årliga redovisningen till förvaltningen. En annan anledning kan vara att vi får in allvarliga klagomål om hur uppdraget sköts. Slutligt beslut om entledigande fattas av överförmyndarverksamheten.
Om huvudmannen avlider upphör godmanskapet eller förvaltarskapet omedelbart. Det innebär att du som tidigare god man eller förvaltare inte längre kan företa rättshandlingar för din tidigare huvudman, som exempelvis betala räkningar eller ta ut pengar för arvode. Du kan få tillbaka din behörighet genom en fullmakt från dödsbodelägarna. Då blir du befullmäktigad, inte god man eller förvaltare.
Efter dödsfallet ska du genast lämna över "de förvaltade tillgångarna", det vill säga egendom som du eventuellt har hos dig som tillhör den avlidna huvudmannen, till eventuellt dödsbo, alternativt kommunens boutredningsenhet. Du ska även inom en månad inge en sluträkning till överförmyndaren som i samband med detta även beslutar om eventuellt arvode.
När överförmyndaren har granskat slutredovisningen översänds denna tillsammans med övriga redovisningshandlingar till någon dödsbodelägare. När en dödsbodelägare har mottagit dessa börjar en så kallad preskriptionstid löpa. Denna innebär att dödsboet har tre år på sig att "väcka talan" om skadeståndsskyldighet för skada som du uppsåtligen eller genom vårdslöshet, eventuellt åsamkat huvudmannen. Treårsfristen räknas från dagen då behörig företrädare för dödsboet mottog nämnda redovisningshandlingar, och väcks inte talan inom denna tid är gode mannen eller förvaltaren fri från ansvar för eventuella skador som denne vållat. Självklart gäller inte denna kortare tidsfrist om det begåtts något brott.
Under denna tid är du skyldig att hålla "räkenskaper och övriga handlingar" tillgängliga för dödsboets granskning. Detta innebär att du ska vara beredd på att möjliggöra för dödsboet att titta på verifikationer med mera som du fått återsänt från överförmyndaren efter granskning av sluträkningen. Du får tillbaka handlingarna bland annat för att kunna försvara dig från eventuella anklagelser om skada. Efter att treårsfristen gått ut ska du däremot överlämna "räkenskaperna och övriga handlingar" till dödsboet.
Läs mer om bouppteckning, dödsbo och arvskifte
Om huvudmannen flyttar till en annan kommun är det mycket viktigt att du anmäler detta till överförmyndarverksamheten. Det är överförmyndaren i den kommun som huvudmannen är folkbokförd i som är behörig att utöva tillsynen över ditt uppdrag som god man eller förvaltare. Ställföreträdarskapet kvarstår vid överflyttning till annan kommun och det är upp till dig som god man eller förvaltare att själv begära ditt entledigande. Begäran om entledigande ska ställas till den kommun dit huvudmannen flyttat. Även all redovisning av uppdraget sker till den nya kommunen.
Om din huvudman flyttar till ett annat boende eller en annan adress inom kommunen bör du självklart också uppmärksamma överförmyndarverksamheten om detta.
I uppdraget som god man kan det uppkomma situationer där bouppteckning och arvskifte kan bli aktuellt
Information om årsräkning, redogörelse och sluträkning
Som god man kan du komma i situationer där försäljning- eller köp av fastighet kan bli aktuellt
När en god man eller förvaltare vidtar vissa större åtgärder för sin huvudmans räkning krävs samtycke från överförm
Praktiska och vanligt förekommande uppgifter som ingår i uppdraget