En koldioxidbudget är en budget där koldioxid är måttenheten. Den beskriver den maximala volym koldioxid som kan släppas ut inom ett viss område, tillexempel Sverige eller Kalmar kommun, om vi vill begränsa jordens temperaturökning till en viss nivå.
Kommunens koldioxidbudget behöver, precis som med vanliga budgetar, användas klokt för att inte ta slut innan vi har kunnat ersätta de fossila energikällor som genererar utsläppen med förnybara. Sådana som vind, sol och bioenergi.
Enligt beräkningarna som ligger till grund för den här rapporten kan en maximal mängd om cirka 1 400 000 ton fossil koldioxid släppas ut inom Kalmar kommun från och med 2022 om utsläppen ska begränsas i enlighet med Parisavtalet. År 2023 återstår cirka 1 200 000 av denna budget. År 2022 uppskattas utsläppen inom Kalmars geografiska område till nästan 180 000 ton. Skulle utsläppen ligga kvar på dessa nivåer, är Kalmars koldioxidbudget förbrukad inom sju år.
Om koldioxidutsläppen ska fasas ut innan koldioxidbudgeten tar slut krävs en procentuell minskning om 12.9 procent per år, med start 2023. I beräkningen av koldioxidbudgeten inkluderas territoriella utsläpp av fossil koldioxid, samt per capita-fördelade utsläpp från utrikes flyg och sjöfart som tankar i Sverige.
Koldioxidbudgeten är framräknad av Klimatsekretariatet i samarbete med Uppsala Universitet. Många andra svenska kommuner och regioner använder samma modell vilket underlättar för jämförelser och samarbeten.
Kalmars koldioxidbudget (pdf-version) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Kalmar koldioxidbudget (digtal version) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Parisavtalet på regeringen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det är fullt möjligt med nya tankar, attityder och handlingar från var och en av oss.
Visa att ni som företag har ambition att vara med och bidra till det lokala arbetet.
Företagen som signerat för ett klimatneutralt Kalmar och till stöd i det fortsatta arbetet