Gäller från och med 14 december 2020.
I Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet hamnade Kalmar i år på plats 140.
- Vår ambition och vårt mål är att ligga högt i alla typer av mätningar och mot den bakgrunden är det tråkigt att vi tappar placeringar, säger Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande. Men vi stirrar oss inte blinda på enskilda placeringar utan jobbar dagligen med frågorna menar både han och Kalmars näringslivschef Thomas Davidsson.
- År 2005 låg Kalmar kommun på plats 229 i Svenskt Näringslivs ranking. Förra året på plats 76 och i år på plats 140. Förändring är möjligt och målmedvetet arbete ger resultat över tid, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S). - Det är det viktigaste. Under de år jag varit kommunstyrelsens ordförande så har vi gått både upp och ned i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. I Svenskt Näringslivs ranking i år så har 166 av kommunens cirka 6500 företag svarat. Det är en förklaring till att det kan bli stora svängningar i just denna mätning.
- Vi gör mycket för att ha ett bra företagsklimat, men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre, menar Thomas Davidsson. T.ex. genomför vi 150 företagsbesök per år. Det är väldigt mycket och ger en bra bild av olika branscher och konjunkturen. Vid dessa besök frågar vi uttryckligen vad vi som kommun kan göra bättre berättar Thomas.
- Enkätfrågan Skolans attityder till företagande är en av frågorna som sticker ut, berättar Thomas Davidsson vidare. Från och med våren 2019 ska totalt cirka 600 elever från Kalmar kommuns grundskolors årskurs åtta och nio ut på sina femdagars-prao. Vi har också ett mycket nära samarbete med Ung Företagsamhet, som rönt stora framgångar i SM i UF-företagande. Ändå backar vi 101 placeringar på enkätfrågan, vilket känns förvånande, fortsätter Thomas Davidsson.
- Kommunens satsning på att bygga ut fibernätet i hela Kalmar kommun verkar dock fått genomslag i rankingen. Där har vi istället förbättrat oss 15 placeringar till plats 111. – Det är bra eftersom möjligheterna med digitalisering är många för både den enskilde och våra företag.
- En god infrastruktur är en av de viktigaste parametrarna för fortsatt god utveckling i regionen. - Här tycker jag att enkäten visar på en större dysterhet än vad verkligheten faktiskt är, menar Johan Persson. - Vi kan omöjligen ligga i botten av landets kommuner när det gäller infrastruktur. Självklart kan allt bli bättre och det jobbar vi stenhårt med, men vi har dock tillgång till en flygplats, E22 och tåg till Göteborg, Linköping och Köpenhamn.
Tillgången på arbetskraft med relevant kompetens har länge har länge haft en positiv trend men viker i år neråt, för att i år landa på ungefär samma nivå som snittet i Sverige.
- Detta förvånar oss lite, även om kurvan viker ner något också på Sverigenivå. Här krävs lite mer samtal med företagen om behoven. Men att vi nu får igång både ingenjörsutbildning och läkarutbildning i kombination med övriga utbildningar både på Linnéuniversitetet och andra utbildningsanordnare kommer stärka oss framöver, avslutar Johan Persson.
Rankingen, som baseras till två tredjedelar på företagens enkätsvar och till en tredjedel på statistiska faktorer, hittar du i sin helhet på foretagsklimat.se.Här kan du läsa rankingen i sin helhet
Sveriges kommuner och regioners (SKR) servicemätning "Löpande Insikt".