Öppna jämförelser av kommunens stöd till personer med funktionsnedsättning bygger på enkäter till landets samtliga kommuner. Öppna jämförelser görs i samverkan mellan Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Syftet är att stimulera kommunerna att analysera sin verksamhet, lära av varandra, förbättra kvaliteten och effektivisera verksamheten. Redovisningen ger möjligheter till jämförelser mellan olika kommuner.
Årets resultat visar bland annat:
Kalmar har genomfört brukarundersökning i gruppbostäder och servicebostäder under 2023. Dessa resultat används för att utveckla verksamheten. Enskildas uppfattning har använts för utveckling av verksamheten senast 2020 inom myndighetsutövning.
Det finns aktuell skriftlig och på ledningsnivå beslutad rutin vid indikation på att den enskilde utsatts för våld i nära relation inom LSS vuxen och LSS barn.
Kalmar har inte genomfört ISU inom området LSS
Kalmar saknar överenskommelse med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Det finns överenskommelse om samverkan mellan LSS och barn- och ungdomspsykiatrin, barn- och ungdomshabiliteringen, vuxenpsykiatrin samt vuxenhabiliteringen.
Årets resultat visar bland annat:
I Kalmar finns skriftliga rutiner för hur handläggare ska gå tillväga vid indikationer på att en vuxen har utsatts för väld såväl inom LSS vuxen som LSS barn
Kalmar har inte genomfört ISU inom området LSS
Kalmar har genomfört undersökning om enskildas uppfattning och använt resultaten för att utveckla verksamheten inom utförarverksamhet men inte inom myndighetsutövningen. Under 2023 kommer området LSS i Kalmar genomföra undersökning om enskildas uppfattning av verksamhetens kvalitet inom myndighetsutövningen.
Årets resultat visar att:
I Kalmar används arbetssättet IBIC vid alla utredningar och uppföljningar.
I Kalmar finns skriftliga rutiner för hur handläggare ska gå tillväga vid indikationer på att en vuxen har utsatts för väld såväl inom LSS vuxen som LSS barn.
I Kalmar finns aktuella överenskommelser om samverkan med Barn och ungdomspsykiatrin, Barn och ungdomsmedicin, Barn och ungdomshabilitering, Vuxenpsykiatrin och Vuxenhabilitering. Aktuell överenskommelse om samverkan saknas med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Årets resultat visar att:
Öppna jämförelser barn- och ungdomsvården
Brukarundersökningarna är en del i arbetet att ständigt förbättra socialförvaltningens verksamhet
Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) omfattar totalt ca 40 nyckeltal och är indelad i tre huvudområden: Barn och ung
Invånarnas positiva inställning till kommunen fortsätter enligt SCB:s medborgarundersökning 2020.
Öppna jämförelser 2014 är den femte rapporten om vården och omsorgen av äldre