Eldningsförbud gäller från 13 maj klockan 12.00 i hela Kalmar kommun. Beslutet har tagits i samråd med Länsstyrelsen Kalmar län och ytterligare åtta kommuner i länet. Förbudet gäller tills vidare.
Mellan 1946 och 1976 fanns ett sågverk i Vassmolösa. I verksamheten användes så kallat doppningsmedel för att undvika att virket blev angripet av svamp. Efter en tid visade det sig att detta ämne var giftigt.
Det är doppningsmedlet som gett upphov till de föroreningar vi nu har hittat på platsen.
Vassmolösa ligger på Nybroåsen varifrån vatten tas för kommunal vattenförsörjning. Att marken där Vassmolösa ångsåg bedrivits är förorenad medför på lång sikt en risk för spridning till grundvattentäkten. På vissa platser inom det gamla barkutfyllnadsområdet finns det dessutom så pass höga halter av förorening att det är olämpligt att vistas där. Sammantaget gör detta att det är angeläget att genomföra saneringsåtgärder.
Bilden visar etapp ett av saneringsarbetet.
Under 2015 fick vi 4,5 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för en första åtgärdsetapp som omfattar doppningsplatserna med omgivande mark. Efterbehandlingen, som har bestått av bortschaktning av de förorenade massorna och deponering på Moskogen, är avslutad och avrapporterad till Länsstyrelsen.
Under 2020 har projektering av området utförts. Just nu är upphandlingen av mottagning av förorenade massor överklagad därmed är tidplanen för saneringen framskjuten. Vi räknar med att saneringen av den andra etappen kommer kunna påbörjas längre fram i vår under 2021. Vi räknar med att ungefär 30 000 ton massor kommer att schaktas bort ur barkupplaget i södra delen av området. Det är inte ekonomiskt rimligt att återställa marken till ursprunglig marknivå utan vi kommer att utforma slänter mot marken runtomkring. Området ska även i framtiden fungera som skogs- och rekreationsområde. Hela saneringsarbetet planeras vara klart 2021.
Det är Kalmar kommun som genomför saneringen tillsammans med ramavtalsupphandlade konsulter och entreprenörer. För hela saneringsarbetet har vi beviljats 51,6 miljoner kronor i bidrag av Naturvårdsverket.
Bilden visar etapp två av saneringsarbetet.
Miljöskyddsinspektör
Storgatan 35 A
Miljöspecialist
Storgatan 35A
Vid södra Sandås i Kalmar låg tidigare stadens gasverk. Här har föroreningar hittats och marken ska saneras.
1920 till 1980 var Tegelviken en soptipp. Här deponerades avfall från hushåll, industrier och byggarbetsplatser.
I Kalmar kommun finns ett antal förorenade områden. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med sådana områden.