Bilden visar byggnaden Brandvakten 10 som uppfördes 1907-1908 i nationalromantisk stil som vattenfabrik för tillverkning av mineralvatten. Byggnaden är exteriört i stort sett oförändrad sedan tillkomståret. Byggnaden har bland annat ett högt socialhistoriskt värde och har givits en blå klassning (särskilt högt värde) i bebyggelseinventeringen.
Kalmar kommuns digitala kulturmiljöportal samlar kunskap om kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och stadsdelar. Portalen riktar sig till både allmänhet och yrkesverksamma och fungerar som ett verktyg för att öka förståelsen för kommunens kulturmiljöer i vardag och planering.
Länk till Kalmar kommuns kulturmiljöportal Länk till annan webbplats.
Portalen innehåller information om kulturhistoriskt värdefulla byggnader och områden i hela Kalmar kommun, både i stadsmiljöer och på landsbygden. Här kan användare ta del av beskrivningar, fotografier och analyser som visar på miljöernas historiska betydelse och karaktär. Inventeringarna har gjorts på fastighets- och områdesnivå och utifrån stadsdelskaraktär. Tidsmässigt rymmer portalen kulturmiljöer från 1500-talet fram till 1980.
Ett verktyg för kunskap, planering och praktisk vägledning
Kulturmiljöportalen samlar tillgänglig information om historiska och kulturella värden och fungerar både som en kunskapsbank för allmänheten och ett praktiskt stöd för fastighetsägare. Genom portalens sök- och filtreringsfunktioner blir det enkelt att hitta överskådliga råd, vilket kan spara kostnader för kulturvärdesinventeringar. Innehållet riktar sig till en bred målgrupp – från boende och fastighetsägare till planerare och beslutsfattare.
Fortsatt inventering
Portalen ett levande verktyg som kontinuerligt byggs ut med fler stadsdelar och områden, med syftet att stödja planeringsprocesser där kulturmiljövärden beaktas. När portalen lanserades 2024 innehöll den inventeringar av kulturvärden från innerstaden. I april 2025 utökades den med inventering av stadsdelskaraktärer som folkhemmet, egnahemrörelsen och miljonprogrammet från bland annat Oxhagen, Berga och Smedby. Inventeringen av landsbygdsområden och mindre tätorter i norra delen av kommunen fortsätter under 2025.
Detaljplanen avgör hur du som fastighetsägare får bebygga din fastighet.
Vi kan hjälpa dig med utsättning och andra mätningsuppdrag.
Strandskydd gäller vid kusten och vid alla sjöar och vattendrag.
Om förorenade områden i kommunen och hur vi arbetar med dem.
Ändringar i antal bostäder i en fastighet ska rapporteras till oss.
Kartor du behöver för bygglov. Exempelvis nybyggnadskarta, utdrag ur baskartan och situationsplan.
Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna vi får om bygglov.
Prislista för bygglovstjänster och planbesked samt mät- och karttaxa
Om villkoren i vår servicegaranti
Använd ledningskollen för att snabbt se var ledningar finns nergrävda.
Har du fått ett meddelande från oss om grannehörande? Då hittar du handlingarna här.
Här får du förklaringar på vanliga begrepp inom bygglovsprocessen.
Detaljplanen avgör hur du som fastighetsägare får bebygga din fastighet.
Här hittar du information om dina skyldigheter som fastighetsägare och hur du anmäler en ovårdad eller olovlig fast