Fram till 24 januari skärps restriktionerna ytterligare
Strandskydd gäller vid kusten och vid alla sjöar och vattendrag. Det generella strandskyddet omfattar 100 m från strandlinjen, både på land och i vattnet. Vid kusten är strandskyddsområdet ibland utökat till 200 eller 300 m.
Strandskyddet har två syften, dels att trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden, dels att bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv.
Strandskydd innebär att det krävs dispens för att uppföra nya byggnader samt att göra andra anläggningar eller anordningar som påverkar allmänhetens möjlighet att använda området eller som förändrar livsvillkoren för växter eller djur. Samhällsbyggnadsnämnden kan bevilja dispens om det finns särskilda skäl.Ansökan om strandskyddsdispens
Tänk på att:
Strandskyddsdelegationen har tagit fram en webbutbildning som förklarar strandskyddsreglerna på ett lättillgängligt sätt.Webbutbildningen om strandskydd
Strandskyddsdelegationens hemsida
Strandskyddet regleras i Miljöbalken, kapitel 7. Där står bland annat att:
Inom ett strandskyddsområde får inte
Kommunen får i det enskilda fallet ge dispens från förbuden eller upphäva strandskyddet i en detaljplan om det finns särskilda skäl. De särskilda skälen finns uppräknade i lagtexten och är:
När det gäller försvarsanläggningar, allmänna vägar och järnvägar, samt skyddade områden, till exempel naturreservat, är det länsstyrelsen som beslutar om upphävanden och dispenser. Länsstyrelsen kan även upphäva strandskyddet vid små sjöar och vattendrag som har liten betydelse för strandskyddets syften.
Om förorenade områden i kommunen och hur vi arbetar med dem.
Kartor du behöver för bygglov. Exempelvis nybyggnadskarta, utdrag ur baskartan och situationsplan.
Använd ledningskollen för att snabbt se var ledningar finns nergrävda.
Ändringar i antal bostäder i en fastighet ska rapporteras till oss.
Vi kan hjälpa dig med utsättning och andra mätningsuppdrag.
Om villkoren i vår servicegaranti
Prislista för bygglovstjänster och planbesked samt mät- och karttaxa
Detaljplanen avgör hur du som fastighetsägare får bebygga din fastighet.
Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna vi får om bygglov.