Fram till 24 januari skärps restriktionerna ytterligare
Kalmar kommuns vård- och omsorgsverksamheter följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och de lokala allmänna råden.
För att skydda personer som tillhör en riskgrupp ber vi dig som anhörig, vän, granne, god man eller förvaltare att respektera Folkhälsomyndighetens rekommendationer:
Tack! Tillsammans gör vi ett Kalmar för alla ännu bättre!
Läs mer om hur vi arbetar för minska smittspridningen:kalmar.se/corona
När du inte själv kan klara hushållssysslor, omsorg och omvårdnad, eller kan få den hjälpen på annat sätt, kan det bli aktuellt med hemtjänst.
Dina behov prövas då av biståndshandläggaren som sedan fattar beslut enligt
socialtjänstlagen. Detta innebär att den hjälp du får alltid är behovsprövad och
att insatserna ser olika ut för varje person.
Målet med hjälpinsatserna från hemtjänsten är att du ska kunna leva ett så oberoende liv som möjligt. Det kan innebära att hjälpen utformas som en hjälp till självhjälp. Du har fortfarande ansvar för din livssituation och kan påverka hur din hjälp utförs i samverkan med personalen.
Hemtjänst beviljas enligt socialtjänstlagen efter att biståndshandläggaren gjort en bedömning av ditt behov.
Din biståndsansökan om äldreomsorg kan göras både muntligt och skriftligt. Du kan ansöka om stöd för det du upplever att du behöver hjälp med, vilket stöd du får beror på vilket behov våra biståndshandläggare bedömer att du har, enligt socialtjänstlagen.E-tjänst för ansökanAnsökningsblankett
0480-45 00 00
Våra biståndshandläggare har telefontid klockan 08.00-09.00, måndag-fredag.
När din ansökan kommit in kontaktar en biståndshandläggare dig eller din företrädare inom tre arbetsdagar för att boka in ett personligt möte. Mötet sker i din bostad, om ni inte kommer överens om något annat. Om du vill ha med exempelvis en anhörig eller vän på mötet går det bra.
Syftet med mötet är att biståndshandläggaren ska få en bild av ditt behov och din situation, hur du upplever din vardag nu och hur du skulle vilja ha det framöver. Exempel på sådant ni pratar om under mötet:
Vad ni kommer fram till under mötet är en del av underlaget till beslut om vilket stöd du har rätt till.
Normalt sett är en utredning klar inom några veckor. När utredningen är klar gör biståndshandläggaren en bedömning av ditt behov av stöd och hjälp. Din ansökan prövas mot socialtjänstlagen för att bedöma om du har rätt till det stöd du ansökt om, utifrån de behov som framkommit i utredningen.
När beslutet fattats meddelas det antingen muntligt eller skriftligt. Vi frågar alltid om du vill att vi ska skicka det skriftligt.
Din ansökan kan antingen beviljas, delvis beviljas eller avslås. Om din ansökan beviljas påbörjas de hjälp- och stödinsatser du har rätt till.
Du har alltid rätt att överklaga ett biståndsbeslut. Det ska göras inom tre veckor efter att du fått beslutet. Biståndshandläggaren ska informera dig om hur du kan överklaga till domstol. Du kan överklaga om:
Offentlighet- och sekretesslagen skyddar dina uppgifter om personliga förhållanden som du lämnar till biståndshandläggaren, det vill säga; våra biståndshandläggare har tystnadsplikt.
När du har fått beviljad hemtjänst är det dags att välja vem ska hjälpa dig i
hemmet. Kommunens hemtjänst eller privat utförare. Oavsett vem du väljer är kostnaden för hemtjänsten densamma. Avgiften betalas till kommunen. De privata företag som arbetar med hemtjänst är godkända utförare av kommunen.
Valet av utförare görs när du fått ditt biståndsbeslut. Du bestämmer själv om du väljer kommunen eller någon privat utförare. Förteckning över utförare finns nedan. Valfrihet i hemtjänsten omfattar även de omsorgstagare som har biståndsbeslut på hemtjänst sedan tidigare. Om du vill byta utförare från kommunen till privat utförare kontaktar du din biståndshandläggare.
Du kan närsomhelst bestämma att byta utförare. Du kontaktar då din
biståndshandläggare som ordnar med detta. Vid byte av utförare är
uppsägningstiden fem dagar för dig. Mer information om aktuella utförare finns hos biståndshandläggaren.
Mer information om utförarna finns hos biståndshandläggaren. Här finns länk till fristående utförare.HS Service & Support
Kontaktcenter
Stadshuset
Östra Sjögatan 18
Box 611
391 26 Kalmar
För dig med funktionsnedsättning kan det vara aktuellt med hjälp för att underlätta din vardag.
Om du inte kan laga din mat själv eller komma till någon av våra restauranger kan du få hjälp med mat.
Seniorlotsen hjälper dig över 65 år med enklare fixaruppdrag, fallförebyggande åtgärder och lotsar dig rätt.
Trygghetslarmet kan göra att du känner dig säkrare i ditt hem.