Tänk på att lämna in alla handlingar som krävs i ditt ärende från början, vi kan inte handlägga ditt ärende förrän det är komplett.
Om du har tänkt rita själv så ta hjälp av vår guide.Guide "Kort om ritteknik" Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Om du känner dig osäker kan det vara en bra idé att anlita en sakkunnig, exempelvis en arkitekt. Då blir handlingarna korrekta från början och du får en snabbare och smidigare handläggning.
Situationsplanen ska baseras på nybyggnadskarta och visar placeringen på tomten i förhållande till tomtgränser och övriga byggnader. Utdraget får högst vara två år gammalt. Det är viktigt att placeringen och måttsättningen är korrekt. Nybyggnadskartan beställer du enklast här på webben.Beställ nybyggnadskartaHär kan du se ett exempel på situationsplan för ett enbostadshus Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster.
Planritningen är ett horisontellt snitt genom huset. Den visar planlösningen och hur rummen ska användas. Planritningen ska vara möblerad och uppfylla kravet på tillgänglighet och rumsavskiljning.Här kan du se ett exempel på en planritning för ett enbostadshus Pdf, 182.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Fasadritning visar byggnadens fasader sedda rakt framifrån. Förutom att visa fasadens utseende visar de marknivån, viktiga mått samt vilka material och kulörer som ska användas.
Fasaden ska redovisas mot fyra väderstreck.
Här kan du se ett exempel på en fasadritning för ett enbostadshus Pdf, 179.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Sektionsritningen är ett vertikalt snitt genom byggnaden. Den visar bland annat byggnadshöjd, nockhöjd och taklutning och behövs för att kunna bedöma byggnaden utifrån gällande bestämmelser. Sektionsritningen är också viktig för att förstå hur byggnaden förhåller sig till marken.Här kan du se ett exempel på en sektionsritning för ett enbostadshus Pdf, 75.4 kB, öppnas i nytt fönster.
I större och/eller mer avancerade byggprojekt krävs alltid en certifierad kontrollansvarig. Den kontrollansvarige ska medverka till att ditt projekt uppfyller kraven i bygglagsstiftningen. Den kontrollansvarige ska bland annat hjälpa dig att ta fram ett förslag till kontrollplan.
Den kontrollansvarige ska också se till att kontrollplanen följs, vara med vid det tekniska samrådet, besiktningar och andra kontroller samt skriva ett utlåtande som ska vara underlag för byggnadsnämndens slutbesked.Här hittar du Boverkets certifierade kontrollansvariga. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I ansökan ska du ange ny tillkommande byggnadsarea.
Byggnadsarea är den area en byggnad upptar på marken inklusive utkragande byggnadsdelar som påverkar användbarheten av underliggande mark.
Med utkragande byggnadsdel menas taksprång (som är större än 50 cm), balkonger, burspråk, skärmtak och så vidare.
Den maximala byggnadsarean finns ofta med som en bestämmelse i detaljplanerna.Här kan du läsa mer om area
Byggnader ska ha god form-, färg- och materialverkan och bör anpassas till omgivningen. I ansökan ska du ange färg- och materialbeskrivning.
Alla ärenden är unika, därför kan vi behöva fler handlingar för att kunna ta beslut. I så fall kontaktar vi dig när vi fått din ansökan.
Med ett enbostadshus menas ett bostadshus med endast en bostad i. Bygglov krävs.
Här lämnar du in din anmälan/ansökan till oss.
Så här ser processen ut.