Vad och hur?

Det finns många olika sätt att samarbeta med studenter. Vid Linnéuniversitetet finns flera möjligheter till samverkan. Här nedan har vi samlat olika möjligheter att kan fördjupa sig i.

Praktik går till på lite olika sätt för olika utbildningar. I vissa fall har universitetet en koordinator som hanterar praktik, i andra fall är det helt och hållet studentens ansvar att ordna sin praktik.

Läs mer om praktik på Linnéuniversitetets webbplats Länk till annan webbplats.

Som ett led i utbildningen kan studenter genomföra examensarbeten och projekt ute i olika verksamheter. Studenterna undersöker då ett problem eller en utmaning som ni vill ha mer kunskap om. Det kan vara allt från digitalisering, produktutveckling och ledarskap till turism, hållbarhet, service och mycket mer. Vill ni utveckla er verksamhet så är detta ett mycket bra sätt att få ny kunskap, samtidigt som studenten får möjlighet att undersöka något som finns på riktigt.

Inom mentorprogrammet deltar studenter från flera olika utbildningar och inriktningar. Den som anmäler sig som mentor får möjlighet att dela med sig av yrkesmässig kunskap och personliga erfarenheter och få nya perspektiv på sin yrkesroll. Linnéuniversitetet matchar mentorer och studenter utifrån olika intresse- och kompetensområden.

Läs mer om mentorprogrammet på Linnéuniversitetets webbplats Länk till annan webbplats.

Ni kan också samarbeta med specifika utbildningar. Ni kanske vill komma in som gästföreläsare, erbjuda studentjobb eller examensarbeten till vissa studentgrupper, eller i dialog med lärare hitta andra samarbetsformer.

Gå in på www.lnu.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och välj utbildningar i menyn till höger. Där kan du se alla program och kurser. Klicka in på de utbildningar du är nyfiken på så hittar du kontaktuppgifter till ansvarig lärare.

Du kan också få hjälp och stöd med att hitta samarbetspartner genom samverkansrådgivarna på Linnéuniversitetet. Du når dem på samverkan@lnu.se

Som företag och organisation kan ni komma i kontakt med studenter på flera olika sätt, förutom via utbildningen. Ta en titt på sidan Annonsering och Marknadsföring samt Arbetsmarknadsdagar, aktiviteter och mässor.

Såklart finns det möjligheter till samverkan med alla universitet och högskolor i Sverige. Vissa kanske är mer självklara att samarbeta med än andra eftersom utbildningsområdet kanske finns bara där, exempelvis textilhögskolan i Borås.

I vår närhet och dessutom inom ett avstånd som räknas till Kalmars arbetsmarknadsregion ligger även Blekinge Tekniska Högskola, med många möjligheter för samverkan. I Småland har vi även Jönköping University.

Flera undersökningar visar att efter examen önskar många studenter flytta närmare hemorten om det finns karriärmöjligheter där. Därför kan det vara viktigt att marknadsföra sig även på andra universitetet, dit Kalmars ungdomar flyttat. Våra undersökningar visar att Linköping och Lund har flest studenter med Kalmar-anknytning. I Lund finns dessutom en studentorganisation som heter Kalmar Nation. Som kuriosa kan nämnas att även på Uppsala universitet finns en Kalmarnation som en av många studentorganisationer.

Läs mer om samverkan med andra universitet:
Blekinge Tekniska Högskola Länk till annan webbplats.
Jönköpings University Länk till annan webbplats.
Textilhögskolan i Borås Länk till annan webbplats.
Linköpings universitet Länk till annan webbplats.
Lunds universitet Länk till annan webbplats.
Uppsala universitet Länk till annan webbplats.
Kalmar nation i Uppsala Länk till annan webbplats.

Möjlighet att rekrytera, synas och samarbeta med studenter finns också via Linnékåren Länk till annan webbplats. såväl som via studentföreningarna. Linnékåren representerar studenterna vid Linnéuniversitetet och är deras röst i både universitetsledningen och ut mot samhället. Kåren arbetar dessutom med övergripande aktiviteter, men möjlighet finns också att samarbeta med studentföreningarna som i sin tur kan organisera aktiviteter med sina medlemmar. Ta en kontakt och diskutera med Studiesocialt ansvarig vid Linnékåren: social.k@linnek.se.

Kalmar Science Park Länk till annan webbplats. har ett Tech-nätverk som kan vara en bra väg in till Linnéuniversitetets Data/IT studenter. Det finns också ett eHandelsnätverk med bra koppling till olika utbildningar på Linnéuniversitetet.

Kompetenssamverkan IT Länk till annan webbplats. är ett nätverk/gruppering bestående av arbetsgivare från både privat och offentlig sektor, utbildningsanordnare (gymnasium, YH, universitetet samt arbetsmarknadsutbildningar), arbetsförmedlingen, bemanningsföretag med flera.

Smart start trainee Länk till annan webbplats. är ett regionalt traineeprogrammet som erbjuds via Handelskammaren och som kan hjälpa din organisation att rekrytera nyexaminerade studenter. Traineeprogram ett väldigt attraktivt koncept för nyexaminerade studenter eftersom det sänker tröskeln in på arbetsmarknaden.

Fler sidor inom samarbeta med studenter

Arbetsmarknadsdagar, aktiviteter och mässor

Läs mer om olika aktiviteter och tillfällen där du kan synliggöra din organisation och träffa studenter.

Annonsering och marknadsföring

Få kontakt med studenter innan de ger sig ut på arbetsmarknaden!

Erbjudande till företag och organisationer

Som en del i utbildningen genomför ofta studenter skarpa uppdrag kopplade till näringsliv och samhälle.

Senast uppdaterad: 30 april 2024
Publicerad: 17 april 2024