För invånare och besökare

Att vara en universitetsstad är mer än bara en titel. Det är en möjlighet för oss att växa och utvecklas tillsammans. Välkommen att fördjupa dig i allt det spännande som vår universitetsstad har att erbjuda!

Universitetsområdet erbjuder mötesplatser såsom kaféer och restauranger och miljöer som är tillgängliga och välkomnande för både kalmarbor och besökare. Exempelvis finns möjlighet att sitta uppe på terassen mellan hus Vita och hus Culmen. Ta trappan upp till vänster om ingången till hus Culmen.

Ta en digital rundtur på universitetskajen här Länk till annan webbplats.

På terassen kommer du också få ta del av Linnéträdgården. Linnéträdgården är en glimt av Linnés oas mitt i Kalmar. Det är en liten del av Carl von Linnés botaniska trädgård. Den första växten som planterades där var rödvide, Salix purpurea. Växten var en gåva till Linnéuniversitetet och kom från Linnés sommarbostad Hammarby utanför Uppsala.

Läs mer här om Linnéträdgården här Länk till annan webbplats.

Här får du mer information kring besöksmöjligheter, såsom tider och parkeringsplatser:

Kontakta och besöka Linnéuniversitetet Länk till annan webbplats.

I och runt Linnéuniversitetets lokaler hittar du en mängd konstverk.

Här hittar du information om några av konstverken Länk till annan webbplats.

Året runt sker konstvandringar med oss på guidade visningar i både Kalmar och Växjö. Visningarna är mellan 40-60 minuter långa. Frågor och anmälan sker på kultur@lnu.se

Galleri Linnéa är Linnéuniversitetets konstgalleri i Kalmar som visar konstverk av studenter och medarbetare. Du hittar galleriet på Universitetsbiblioteket, Hus Stella i Kalmar.

Här kan du läsa mer om Galleri Linnéa och konsten där Länk till annan webbplats.

Kunskapskuben är en utställningsyta där vi visar pågående och aktuell forskning vid Linnéuniversitetet. Konst och vetenskap möts med syfte att ge besökarna en ytterligare dimension av forskningen och chansen att lära sig mer om frågor som ligger i tiden och berör.

Här kan du läsa mer om Kunskapskuben Länk till annan webbplats.

Linnéslingan är en natur- och kulturslinga på cirka en mil som sträcker sig mellan Linnéuniversitetet och Stensö udde. På sträckan passerar man flera intressanta kulturhistoriska platser och omväxlande natur, varav några har informationsskyltar.

På skyltarna finns en QR-kod som leder till appen Aistorian där det ges möjlighet att ”chatta” med historiska personer. Prova gärna att ställa lite frågor till Carl von Linné.

Fler promenadslingor hittar du här

Visste du att alla över 18 år kan skaffa lånekonto på universitetsbiblioteket? Du behöver alltså inte vara student eller personal på Linnéuniversitetet, utan även allmänheten och studenter från andra lärosäten kan dra nytta av universitetsbiblioteket.

Läs mer om universitetsbiblioteket här Länk till annan webbplats.

Vill du läsa historiska dagstidningar från hela Sverige? Universitetsbiblioteket i Kalmar erbjuder den nya tjänsten "Svenska tidningar", som ger dig tillgång till över 400 tidningar från 1600-talet fram till idag. Du behöver besöka universitetsbiblioteket för att studera det mesta av materialet. Däremot kan du fritt läsa de tidningar och tidskrifter som är äldre än 100 år hemifrån.

Läs mer om tjänsten Svenska tidningar här Länk till annan webbplats.

Linnéuniversitetet har flera mottagningar dit allmänheten är välkommen. Mottagningarna är så kallade utbildningsmottagningar där studenterna arbetar under handledning av lärare.

I Kalmar finns hälsomottagning och optikermottagning. I Växjö finns hälsomottagning och psykoterapimottagning.

Läs om mottagningarna och möjligheterna här Länk till annan webbplats.

En del forskare har forskningsprojekt som ibland behöver allmänhetens deltagande eller frivilliga personer utifrån olika kriterier. I de fallen så görs efterlysningar bland annat i lokaltidningarna, eller på Linnéuniversitetets sociala medier. Håll utkik om du är intresserad av att hjälpa forskningen framåt!

Följ Linnéuniversitetet på:

Facebook Länk till annan webbplats.
Linkedin Länk till annan webbplats.
Instagram: @linneuniversitetet

Att vara en universitetsstad är mer än bara en titel. Det är en möjlighet för oss att växa och utvecklas tillsammans. Linnéuniversitetets vision är att sätta kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling. Genom magasinet Change vill universitetet ge dig inspiration, idéer och energi till den förändring du själv vill åstadkomma.

Hitta magasinet Change digitalt här Länk till annan webbplats.

Fler sidor inom universitetsstaden kalmar

Så arbetar vi

Tillsammans positionerar vi oss som en attraktiv universitetsregion nationellt och internationellt.

Linnéuniversitetet i Kalmar - ett stadsintegrerat universitet

Om Kalmar, Linnéuniversitetet och den nybyggda universitetsmiljön på universitetskajen.

Forskning och innovation

Om de stora satsningarna i Kalmar - Juridik och Rättsvetenskap, Grön och blå tillväxt, IT/Tech och eHälsa.

Universitetslivet i Kalmar

Möt några av människorna som gör vårt universitet levande!

För studenter

Tips för dig som ska plugga eller pluggar i Universitetsstaden Kalmar.

För forskare och lärare

Tips och möjligheter kring samverkan med näringsliv eller organisationer i Kalmar.

För näringsliv och organisationer

Här hittar du en samverkanshandbok med tips och möjligheter för näringsliv och organisationer.

In English

Read about The Linneaus University in Kalmar and how you can get involved and in contact.

Senast uppdaterad: 29 april 2024
Publicerad: 10 april 2024