Landsbygdsnämndens medborgarbudget ska gå till landsbygdsutveckling och under 2025 har vi 330 000 kronor för att utveckla Halltorp. Det innebär att du som bor i, eller har anknytning till, Halltorp kan skicka in din idé om hur pengarna ska användas.
Under våren kommer vi att bjuda in dig som bor i Halltorp till ett idémöte. Kommunens landsbygdsutvecklare kommer under mötet presentera mer i detalj vad en medborgarbudet innebär.
Förslag och idéer kommer att samlas in digitalt under en begränsad tidsperiod. Alla idéer är välkomna och inget är vare sig för stort eller för smått att tas med.
Under sommaren och en bit in på hösten kommer alla förslag gås genom och de förslag som anses genomförbara kommer få en kostnadsberäkning. Personerna som lämnade förslagen kommer också bli informerade.
Till hösten kommer det ske en digital omröstning av de förslag som vi anses kunna genomföras. Beroende på vad som har kommit in så kan det vara så att alla förslag inte kan genomföras. Du som ortsbo får härmed en viktig roll i all bestämma vilket förslag du anser var bäst.
Under senhösten kommer nämnden att fatta beslut om att den eller de förslag som ryms inom budgeten ska genomföras under nästföljande år
Förslagen ska genomföras 2026 och det kommer upprättas en arbetsgrupp bestående av invånare i Halltorp och tjänstepersoner från kommunen. Gruppen kommer att arbeta tillsammans för att se till att förslagen genomförs under året.
Landsbygdsnämnden avsätter pengar i en medborgarbudget för landsbygdsutveckling. Det innebär att medborgarna i ett område lämnar förslag om hur budgeten ska användas i deras område. Idéerna kan användas till både sociala arrangemang och aktiviteter eller fysiska förbättringar.
De förslag som uppfyller kriterierna för medborgarbudgeten blir röstningsbara för alla i området. Den eller de förslag som får flest röster genomförs året efter. Om ett förslag inte uppfyller kriterierna så meddelar vi förslagsställaren det.
Med fysisk förbättring menas ny utrustning eller kompletterande utrustning till platser som allmänheten har tillträde till. Platserna kan finnas både inomhus och utomhus. Krav är att platsen är tillgänglig för alla medborgare och inte ett slutet sällskap.
Förslagen ska långsiktigt kunna skötas och underhållas antingen genom egen/lokal insats (till exempel en förening) eller av Kalmar kommun. Kostnad och skötsel tar kommunens projektgrupp reda på innan omröstningen.
Sociala aktiviteter behöver hållas samman av en grupp medborgare i det aktuella området. Landsbygdsenheten kan vara ett stöd i den processen. De sociala arrangemangen och aktiviteterna ska vara öppna för alla som ingår i området.
Exempel på aktiviteter kan vara sådant om profilerar och marknadsför området eller ökar trivseln. Arrangemang kan innebära föreläsning eller utbildning av olika slag, matmarknad, läxläsning, fysisk träning, prova på sport, komikerkväll, teater, konsert (fysisk eller digital) med mera.
Här kan du läsa kriterierna i sin helhet. Pdf, 88.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Alla oavsett ålder är välkomna att vara delaktiga i medborgarbudgeten.
Det är medborgarna i ett område som lägger förslag på sociala aktiviteter eller arrangemang eller fysiska förbättringar i sitt närområde.
Ett förslag behöver uppfylla minst ett av kriterierna nedan:
Utöver ovan punkter ska förslagen placeras eller genomföras på främst kommunal mark och vara en plats som alla har tillgång till. I de områden där det inte finns kommunal mark eller lite kommunal mark, görs en bedömning utifrån respektive medborgarbudgets geografiska förutsättningar.
Inkomna förslag behöver följa kommunallagen, svensk lagstiftning och andra lagar och regler, det kan till exempel inte vara diskriminerande eller miljöförstörande. Förslaget ska kunna genomföras nästkommande år.
Ett förslag kan till exempel inte:
Det finns ingen gräns för hur många förslag en medborgare kan lämna. För att förslaget ska vara giltigt behöver förslagsställaren ange namn och kontaktuppgifter. Personuppgifterna hanteras internt på enheten och är till för att kunna kommunicera med förslagsställaren.
För närvarande görs omröstningen anonymt i omröstningsverktyget Microsoft Forms. Du kan rösta via en dator, surfplatta eller telefon. När omröstningen är öppen kommer det att publiceras en länk på vår hemsida.
Medborgarbudget har sitt ursprung i Porto Alegre, en kommun i Brasilien som började med medborgarbudget 1989. Sedan dess har medborgarbudget spridits över världen och finns nu i alla världsdelar. Medborgarbudget är en demokratisk process. Syftet är att involvera medborgarna i hur kommunala resurser ska prioriteras.
Medborgarbudget används i lika stor utsträckning för landsbygdsutveckling som för utveckling i städer. Övergripande pekar trenden på att det är de små projekten i grannskapsområden i kommuner som dominerar.
Bygdepeng är ett stöd som är till för att utveckla landsbygden i Kalmar kommun
Bor du permanent på landet? Har du minst 1 kilometer till närmaste butik och har svårt att ta dig till butiken på g
Hjärtsäker landsbygd är ett projekt där ni som förening, organisation eller samfällighet på landsbygden har möjligh
Landsbygdsutvecklaren arbetar för att stärka landsbygdens utveckling.
Kalmars landsbygd utvecklas, var med och påverka riktningen.
Lokala utvecklingsgrupper kan ansöka om pengar för att utveckla sin ort, by eller stadsdel med miljöförbättrande åt
Servicepunkter är en del av ett samarbete mellan landsbygdens butiker och Kalmar kommun.
Via SydostLeader kan du söka stöd för projekt som syftar till att skapa tillväxt och arbetstillfällen.
Priset Årets landsbygdsföretagare delas ut till en företagare som bidrar till landsbygdens positiva utveckling.
Årets landsbygdspris delas ut till någon eller några som har gjort betydande insatser för landsbygden.