Vatten har redan börjat bli en bristvara och med rådande klimatförändringar, riskerar problemen att öka i framtiden. Därför ser Kalmar kommun över möjligheterna att använda vattnet på ett smartare sätt.
Genom finansiering från EU och svenska staten har vi i ett samarbetsprojekt med Kalmar Vatten AB fått möjlighet att prova att desinficera vatten med ultraviolett ljus (UV-ljus) för att använda till bevattning av stadens grönområden.
När det gäller bevattning av planteringar och träd har Kalmar kommun fattat beslut om att så långt det är möjligt undvika att använda dricksvatten för detta ändamål. Idag används till största delen dagvatten, det vill säga uppsamlat regnvatten. Vid långvarig torka riskerar det dock att bli brist även på dagvatten. Dessutom innehåller vattnet en del oönskade ämnen från gator och vägar.
En möjlig lösning är att använda en del av det sötvatten som annars släpps ut i Kalmarsund från reningsverket. Genom att tillvarata renat avloppsvatten till bevattning, kan kommunen spara dricksvatten och minska uttaget av grundvatten.
Vattnet som lämnar reningsverket har redan genomgått flera reningssteg av kemisk rening, sedimentering och biologisk rening. Det är rent nog för att klara utsläppskraven som finns till för att skydda miljön och människors hälsa när det släpps långt ut i Kalmarsund men innehåller fortfarande en liten mängd näringsämnen och mikroorganismer. Genom att desinficera vattnet med hjälp av ultraviolett ljus reduceras antalet skadliga mikroorganismer till en mycket låg nivå. Fördelen med UV-ljus är att inga ytterligare kemikalier behöver tillsättas i vattnet.
I dagsläget har en ledning kopplats från reningsverkets utgående, renade avloppsvatten till en container som innehåller utrustning för att desinficera vattnet med UV-ljus. Detta reningssteg aktiveras endast vid behov av att fylla våra tankvagnar för bevattning och vi har på så vis minimerat energiförbrukningen.
Tekniken i reningsverket är utformad för att garantera klass B enligt EU-förordningen 2020/741 och när vattnet renats till den här graden kommer det inte att förekomma vare sig luktproblem eller någon hälsorisk för människor. Provtagning av vattnet, som utförs varje vecka, har visat att reningsverket levererar ännu högre kvalitet, nämligen klass A.
Projektet inleddes med planering och analyser och den tekniska lösningen har nu varit i drift sedan juni 2024.
Planen är också att utöka användningsområdet av detta återvunna vatten till exempel genom att använda det för spolning av dagvattenbrunnar och för att reducera damm vid gatusopning.
Projektet startade 2022-09-01 och pågår till 2025-12-31
Detta är ett av flera delprojekt som kommunen genomför inom ramen för WaterMan. Genom EU-s Östersjöprogram, Promoting water reuse in the Baltic Sea Region through capacity building at local level, leder Region Kalmar Län projektet WaterMan som samlar 16 aktörer i sex länder runt Östersjön.
Kalmar kommun och Kalmar Vatten har tillsammans beviljats drygt 5 miljoner kronor till WaterMan-projekten, vilket motsvarar 80 procent av finansieringen. Övrig finansiering kommer från Havs- och vattenmyndigheten samt Kalmar kommun.
Frågor och svar om bevattning med återvunnet vattenLäs mer om Waterman på EU-s projektwebb Länk till annan webbplats.
För frågor om UV-rening kontakta:
Klas Eriksson, utredareklas.eriksson@kalmar.se
För övriga frågor om projektet kontakta:
Hanna Berggren, projektledare och samordnare för WaterManhanna.berggren@kalmar.se
Du kan även ringa via kommunens kontaktcenter på:010-352 00 00
Ett projekt för livet!
LIFE SUREs Eko-muddring av Malmfjärden kommer fortsätta, medan tekniken kommer vidareutvecklas.
Syftet med projektet är att utreda och genomföra våtmarker för att jämna ut vattenflödet.
Projekteten vill återskapa multifunktionella våtmarker i skogsmiljö.