Kalmars läge vid Östersjön, det blåa havet, fiskevatten och vacker natur lockar både boende och turister hit. Men är allt detta så självklart?
Miljöföroreningar, inläggning av diken och våtmarker, utgrävningar av vattendrag och exploatering av land och kust har lämnat sina spår i vattenmiljöerna. Östersjöns hotade fiskbestånd, algblomning som förstör badlusten och miljögifter i vattnet är några saker som alla hört talas om. Även vattenbrist och översvämningar kan härledas till hur tidigare handlingar hade oväntade negativa bieffekter.
Kalmar kommun vill vända trenden och jobba för en ren Östersjö, friska sjöar och levande vattendrag. Det gör vi tillsammans med markägare, vattenråd och invånare i kommunen. Tillsammans återskapar vi våtmarker samt återställer fritt rinnande vattendrag, med lekbottnar, naturliga kantzoner och svämplan.
För att vattenmiljöerna ska kunna ge oss dessa ekosystemtjänster, måste de kunna hysa rika och levande ekosystem och dess vatten ska vara rent och tillräckligt. Det kallas också för att ha en god vattenstatus. Kalmar har tagit fram en plan för långsiktigt arbete för att uppgå god vattenstatus.
Kalmars arbete med god vattenstatusSveriges vattenmiljö Länk till annan webbplats.EUs vattendirektiv Länk till annan webbplats.Baltic Sea Action Plan Länk till annan webbplats.Se filmen om vad kustmiljögruppen arbetar med Länk till annan webbplats.
Arbete för att förbättra vattenkvaliteten i Östersjön
Arbete för en förbättrad status på våra vattendrag
Naturens alldeles egna reningsverk
Lokalt arbete för en god vattenkvalitet
Vad kan du göra för vårt vatten?
I Kalmar pågår många projekt, här hittar du några av dem
Kalmars rika och varierade vattenmiljöer skapar många tillfällen för naturupplevelser året runt.
Övervakning är en viktig del av Kalmar kommuns arbete med vattendrag