Att vara familjehem eller jourhem innebär att ta emot ett barn eller ungdom i sitt hem och ge det en naturlig hemmiljö, vardagsomsorg och familjegemenskap.
Som familjehem har ni en mycket viktig uppgift att fylla genom att ge ett barn ett tryggt och stabilt hem att växa och utvecklas i. Ni blir särskilt utvalda för just det barnet eller ungdomen som placeras hos er. Viktigt är att ni själva lever i en trygg och stabil situation och har vilja, plats och tid att engagera er i ett barn som behöver er och er omsorg. I många fall leder familjehemsuppdraget till en livslång relation med barnet.
Som jourhem är ni en familj som med mycket kort varsel (ett par timmar) kan ta emot ett barn som akut behöver komma till en annan familj för en begränsad tid och som senare antingen återvänder hem eller placeras i till exempel ett annat familjehem mer stadigvarande. Du kan vara antingen tillfälligt jourhem eller kontrakterat jourhem. Som tillfälligt jourhem kan du tacka ja till att ta emot jourplacerade barn när det passar dig och din familj. Som kontrakterat jourhem är oftast någon hemma på heltid för att ständigt vara beredd att ta emot ett barn akut.
Vi behöver variation hos våra familjer, eftersom alla barn är olika och har olika behov. Ni kan vara en familj eller ensamstående med eller utan barn, bo i stan eller på landet, ha djur eller inte. Några av de krav vi ställer är att ni själva ska leva ett tryggt och stabilt liv, att alla i familjen är positiva till uppdraget, att ni har en stabil ekonomi och att eventuella egna kriser är väl genomarbetade. Hör av er så berättar vi mer!
När vi har fått in er intresseanmälan hör vi av oss till er för att prata vidare om hur just ni tänker kring ett uppdrag och både ni och vi får möjlighet att ställa fler frågor. Därefter ser vi om det är aktuellt för båda parter att gå vidare med en utredning.
Vid en familjehems/jourhemsutredning så får ni träffa två handläggare på familjehemsenheten för samtal och intervju. Vi träffar er både i ert hem och hos oss på socialförvaltningen. Vi träffar och samtalar även med era egna hemmavarande barn och vi begär också, efter ert godkännande, in utdrag från polis och socialregistren, samt kronofogdens och försäkringskassans register och Transportstyrelsens vägtrafikregister avseende eventuella anmälningar enligt Lagen om omhändertagande av berusade personer. Vi pratar även med era referenter. Efter genomgången utredning görs en bedömning av er lämplighet som familjehem/jourhem.
Som familjehem och jourhem har du en egen handläggare i ditt uppdrag som du har kontinuerlig kontakt med för råd och stöd i uppdraget. Alla placerade barn och deras biologiska föräldrar har också en egen handläggare som håller kontakt med barnen, föräldrarna och familjehemmen/jourhemmen för att säkerställa att barnen har det bra. Som familjehem och jourhem erbjuds ni varje termin kunskapspåfyllnad genom till exempel föreläsningar och samtalskvällar som anordnas av oss. Ni erbjuds även att delta i Socialstyrelsens utbildning “Ett hem att växa i". Ibland kan det även bli aktuellt med extern handledning. Familjehemsenheten har också utvecklat ett gott och nära samarbete med kommunens öppenvård vilket breddar möjligheten till att skräddarsy stöd för familjehem och jourhem. Vi finns för stöttning och handledning under hela perioden ni har uppdrag åt oss.
Som familjehem och jourhem får du såväl en arvodesersättning som en omkostnadsersättning när du har ett placerat barn hos dig. Särskilda regler gäller för kontrakterade jourhem. Arvodes- och omkostnadsersättningen utbetalas enligt Sveriges Kommuners och Regioners rekommendationer.Läs mer på SKRs webbplats Länk till annan webbplats.
Vill ni hellre ringa till oss så går det givetsvis också bra. Ni når oss via kommunens kontaktcenter på: 010-352 00 00Här kan du fylla i vår intresseanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du når oss genom kontaktcenter
familjehemsrekrytering@kalmar.se
Nygatan 36
Att vara god man till ensamkommande flyktingbarn
För dig som funderar på att bli kontaktfamilj
För dig som funderar på att bli kontaktperson
Här hittar du kontaktvägar till organisationer som söker frivilliga