Att vara kontaktfamilj och stödfamilj

Att vara kontaktfamilj/stödfamilj innebär att ni tar emot ett barn eller syskon i ert hem en eller ett par helger i månaden.

Barnet får ta del av er familjegemenskap och era aktiviteter, kanske en utflykt i naturen, en eftermiddag på badhuset eller bara lite vanligt fredagsmys.

Vi söker familjer som har en stabil situation och ett stort hjärta. Förutsättningarna kan vara olika. Olika barn behöver olika familjer med olika erfarenheter. Vi söker även familjer utanför Kalmar kommun då det för vissa barn är en fördel.

Så blir du kontaktfamilj

Vad händer sedan?

  1. Efter att ni kontaktat oss på familjehemsenheten för en intresseanmälan så kommer en handläggare att höra av sig till er.
  2. Om ni blir aktuella för utredning får ni vid ett par tillfällen träffa oss för informationssamtal och intervju. Vi gör även hembesök.
  3. Vi begär även, efter ert godkännande, utdrag från Polis- och Socialregistren, Kronofogdens och Försäkringskassans register samt Transportstyrelsens vägtrafikregister avseende eventuella anmälningar enligt Lagen om omhändertagande av berusade personer. Vi hör även referenter.

Varför görs en utredning?

Utredningen gör vi dels för att kunna bedöma er lämplighet som kontaktfamilj och dels för att hitta rätt hem till varje barn och ungdom.

Vad är skillnaden mellan att vara kontaktfamilj och stödfamilj?

Det korta svaret är "ingen". Hur insatsen benämns beror bara på enligt vilken lag den som får insatsen blivit beviljad den.

Kontakt

Fler sidor inom ge stöd och hjälp

Att vara familjehem och jourhem

För dig som funderar på att bli familjehem eller jourhem

Att vara god man till ensamkommande flyktingbarn

Att vara god man till ensamkommande flyktingbarn

Att vara kontaktperson

För dig som funderar på att bli kontaktperson

Frivillig i Kalmar

Här hittar du kontaktvägar till organisationer som söker frivilliga

Senast uppdaterad: 2 juli 2024
Publicerad: 20 april 2017