Våtmarker har på senare tid fått mycket uppmärksamhet av flera olika anledningar.
Historisk dränering av kärr och mossar har skapat mer åkermark, men det har också orsakat problem. Många arter har förlorat sina blöta livsmiljöer samtidigt som landskapets förmåga att hålla kvar och rena vatten har minskat. När vattnet från skog och mark snabbt rinner ut till kusten minskar också bildandet av grundvatten, en oerhört viktig ekosystemtjänst som vi får helt gratis. Av denna anledning har återställandet av våtmarker blivit av nationellt intresse och en viktig del i Kalmar kommuns miljöarbete.
Genom att återskapa våtmarker ger vi möjligheter för arter som missgynnades när deras livsmiljöer försvann att komma tillbaka. De mest kända områdena är Kalmar kommuns framgångsrika kustnära våtmarker som har blivit viktiga lekområden för rovfiskar såsom gädda och abborre. Här får fiskynglen en barnkammare med varm temperatur och mycket mat där de kan växa till sig innan de beger sig ut i havet.
Våtmarker gynnar inte bara fisk. Många arter är beroende av våtmarkens vattenmiljöer och stränder, från de minsta insekterna, mossorna och kräldjuren till en mängd olika fågelarter. Våtmarkerna gör också nytta genom att skapa utrymme för vattnet att renas på näringsämnen innan det mynnar ut i vattendrag eller Kalmarsund. Genom att vattnet som rinner genom våtmarkerna stoppas upp i sitt flöde kan partiklar med fosfor hinna sjunka undan och växter kan ta upp lite av kvävet och med hjälp av mikrobiologiska processer omvandla det till luftburet kväve.
Har du ett sankt parti på din mark som skulle lämpa sig för våtmark?
I samarbete med markägare, vattenråden, Sportfiskarna och länsstyrelsen har vi under de senaste åren kunnat anlägga flera våtmarker. Detta har visat sig fördelaktigt både för markägare som fått tillgång till permanent vatten och miljön till följd av alla fördelar en våtmark medför.
Utan markägarnas intresse och samarbetsvilja hade dessa våtmarker aldrig kunnat anläggas och därför hoppas vi på att kunna samarbeta med ännu fler markägare. Tror du att din mark skulle lämpa sig för att bygga en våtmark? Klicka på länken nedan för att med hjälp av vattenkartan avgöra detta.Vattenkartan
Vill du ha mer information om alternativ, finansiering och samarbete kan du kontakta projektledarna på enhet Kust och naturområden.
Extremt väder i form av häftiga skyfall och torra perioder är något som blir allt vanligare. Vattenhållande åtgärde
Kalmars våtmarker består av återskapade vattenmiljöer i naturen som har till syfte att hjälpa djurlivet och samtidi