Oftast använder en villa mest el på morgonen och på kvällen, medan solcellerna producerar mest el mitt på dagen. Batterierna gör så att du kan spara producerad solel på dagen, och använda den kvällstid och ibland nattetid
På så vis behöver du inte sälja lika mycket el via nätet. Besparingen som batterier kan ge kommer framförallt från de rörliga elnätsavgifterna, elskatt, moms, och andra påslag som elbolagen lägger på när de säljer el och som du slipper betala när du lagrar egen el. Rätt använt, kommer du att få en jämnare elförbrukning och kapa kostsamma effekttoppar.
När du dimensionerar ditt hemmabatteri ska du se till så att batteriet nyttjas så mycket som möjligt i förhållande till sitt pris. En bra tumregel när du dimensionerar batterisystemet är att ha ungefär 1 kWh batterikapacitet per kW solceller. Då kommer batteriet att användas regelbundet. För ett vanligt solcellssystem på cirka 6 kW är det med andra ord vanligt att standardbatterier ligger på ungefär 6 kWh.
I dagsläget är det relativt dyrt att installera batterier, men du som privatperson kan söka investeringsstöd hos energimyndigheten. Stödet innebär att du kan få upp till 60 procent, eller maximalt 50 000 kronor, av den totala investeringskostnaden i stöd från myndigheten. Förutsatt att du installerar ditt batteri senast den 31 december 2020.
Sök energilagringsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Med solceller omvandlas solstrålningen till el.
Med solfångare omvandlas solstrålningen till värme.