Den dagliga verksamheten ska ge en meningsfull aktivitet och struktur i vardagen, social gemenskap och ökad delaktighet i samhällslivet. Det kan vara aktiviteter och sysselsättning av olika slag som anpassas efter just dina intressen, förutsättningar och behov.
Daglig verksamhet är för dig i yrkesverksam ålder som saknar arbetsförmåga och inte utbildar dig. Du har utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd alternativt betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder från yttre våld eller kroppslig sjukdom.
Att delta i daglig verksamhet är kostnadsfritt men du betalar själv för resor, lunch och fika.
Du får en mindre ersättning när du deltar i daglig verksamhet. Ersättningen räknas inte som inkomst och är skattefri.
Du själv, din företrädare eller vårdnadshavare ansöker om daglig verksamhet. Ansökan kan göras i e-tjänsten du hittar i länken nedan.
När din ansökan kommer in till kommunen är det en handläggare som utreder om du har rätt till daglig verksamhet enligt LSS. Handläggaren träffar dig för att samtala om vad du behöver hjälp med. Du kan också behöva lämna intyg exempelvis från läkare eller psykolog. Du får ett skriftligt beslut när utredningen är klar.
Om du får beslut om daglig verksamhet enligt LSS får du en inledande kontakt med Slussen. De som jobbar på Slussen har som uppgift att kartlägga var du bäst kan trivas och utvecklas inom den dagliga verksamheten.
Om du får avslag på din ansökan kan du ha rätt till annat stöd som passar dig. Prata med din handläggare. Du kan även överklaga beslutet.
För att du med funktionsnedsättning ska få möjlighet att leva ett så gott och självständigt liv som möjligt.
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag för dig med betydande och varaktig
Du som har en psykisk funktionsnedsättning har rätt till vård, stöd och service
För dig med funktionsnedsättning kan det vara aktuellt med hjälp för att underlätta din vardag.
Du som har betydande gångsvårigheter kan få ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad