Övergödning orsakas av för mycket näring. Musselodlingar motverkar övergödningen och dess effekter genom att musslorna filtrerar vattnet för att ta upp plankton som växer med hjälp av överskottsnäringen.
Musselodlingar kan fånga näring från Östersjön. Kalmar kommun äger och driver en egen blåmusselodling utanför Hagby norra fiskeläge (se karta). Musselodlingen består av 4 stycken 112 meter långa och 3 meter djupa odlingsnät som är nedsänkta en 1,5 meter under vattenytan. Odlingen hålls flytande med hjälp av is-säkra bojar, och är ett populärt utflyktsmål för studiebesök.
Musselodlingen har ingått som försöksplattform i ett flertal olika samarbeten med kommunen. Länsstyrelsen i Kalmar har följt upp musselodlingens miljöeffekter. Linnéuniversitetet har studerat musslornas tillväxt, och i samarbete med Voxtorps gård bedrivit försök på ägg från ekologiska höns som har fodrats med torkade och malda musslor.
Odlingen har en kapacitet att producera 10 ton musslor vartannat år i den skala den drivs idag. Vid skörden avlägsnas 100 kg kväve och 8 kg fosfor, vilket är positivt för miljön i Kalmarsund.
I nuläget kan blåmusslorna från Östersjön inte säljas som livsmedel, eftersom det saknas en utredning för hur regelverk för livsmedelsmusslor ska följas under de speciella miljöförhållanden som råder i ÖstersjönLäs slutrapporten från projektet Pdf, 220.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Genom Kalmarsundskommissionen och EU-projektet Baltic Blue Growth (2016-2019) har Kalmar kommun samarbetat med musselodlare från Byxelkrok, Västervik och övriga Östersjön. Det gemensamma målet är att utveckla musselodling till ett kostnadseffektivt sätt att återvinna näring från Östersjön och därmed bidra till en hållbar utveckling. Projektet medfinansierades genom stadsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade av Länsstyrelsen i Kalmar län.
Mer information om Baltic Blue Growth-projektet och musselodlingen i Byxelkrok hittar du nedan:
Mer information om projektet Baltic Blue Growth Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Rapport om musselodling i Kalmarsund, 2013 Pdf, 3 MB, öppnas i nytt fönster.
Rapport om diskussionsmöten om musselodling i Kalmarsund under 2013 Pdf, 2.2 MB, öppnas i nytt fönster.
GIS-analys av lämplig lokalisering av musselodling i Kalmarsund, 2012 Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster.
BalticSea2020 - Rapport från 2012 om musselodling i Östersjön Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Grundämnen och organiska miljögifter i blåmusslor från odlingar i Kalmarsund Pdf, 78.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Vikar och vassar har vi gott om i Kalmar