En värmepanna är kopplad till ett vattenburet system och använder el, pellets, olja, ved eller gas som värmekälla.
En elpanna tar liten plats och är förhållandevis billig i inköp, men medför ett stort elbehov. Höga elkostnader, osäkerhet i framtida elpriser och elens miljöpåverkan kan vara argument för att byta till andra uppvärmningsformer.
När Sveriges elbehov är större än utbudet importeras el från våra grannländer. Där produceras elen tidvis främst av fossila bränslen, vilka ger stora utsläpp av koldioxid. Att minska elanvändningen är därför en bra åtgärd för att minska utsläppen av koldioxid. Med hänsyn till klimatfrågan bör man därför sträva efter att värma hus med andra uppvärmningssystem än elvärme.
Eftersom ett hus med elpanna redan har ett vattenburet distributionssystem, till skillnad från ett hus med direktverkande el, är det förhållandevis enkelt att byta uppvärmningsform. De vanligaste alternativen är pellets, någon form av värmepump eller fjärrvärme.
För pelletseldning behövs en panna med förbränning, ett förråd och bränsleleveranser. Om du har en oljepanna som är i gott skick kan du ibland, beroende på ålder och fabrikat, behålla den och bara byta ut oljebrännaren mot en brännare för pellets. Detta medför en lägre investeringskostnad jämfört med en helt ny panna, men också en sämre verkningsgrad. Pelletseldning kan med fördel kombineras med solvärme vilket innebär att du inte behöver elda under sommaren då pannan går med låg verkningsgrad.
Pellets är ett förädlat träbränsle som vanligen matas in i pannan med hjälp av en skruv. Det är små "stavar" med en diameter på 6 eller 8 mm tillverkade av biprodukter från skogs- och trävaruindustri. Pelletsen är tillverkad av ren träråvara vilket innebär att avfallet endast består av lite aska och att utsläppen blir låga. Utsläppen av koldioxid från pelletseldning är i princip noll eftersom den koldioxid som bildas vid förbränningen en gång har tagits upp av träden genom fotosyntesen. Dock bildas ett antal skadliga ämnen vid förbränningen som följer med rökgaserna så som svaveloxider och kväveoxider som förorsakar försurning och övergödning samt stoft och flyktiga kolväten som är skadliga för människors hälsa. Sammantaget är dock pellets ett mycket bra alternativ ur miljösynpunkt. Pellets kan också miljömärkas med Svanen. Svanenmärkning av pellets inbegriper krav vid tillverkning, transport och lagring.
Vid installation av en pelletsbrännare på en befintlig panna är kostnaden ca 25 000 kr. En komplett pelletspanna med förråd kostar ca 80 000-120 000 kr. Ett litet förråd (veckoförråd) intill pannan, med matarskruv mellan, måste fyllas på med säckad pellets. Installerar man, eller platsbygger, ett stort förråd kan man beställa pellets på bulk. Fördelen med ett stort förråd är att det kan ligga en bit ifrån pannan och att man slipper förflytta säckar. Nackdelen är att det tar stor plats. Priset på pellets varierar med hur mycket du köper och hur den är förpackad (säck eller bulk). I april 2015 var medelpriset på säckad pellets 68 öre per levererad kWh räknat med en panna med 80 procent verkningsgrad. Innan installation av pelletspanna ska du kontakta skorstensfejarmästaren och kommunen för bygganmälan.
För att pannan ska hålla en hög verkningsgrad är det viktigt att rengöra brännare och panna enligt tillverkarens instruktioner. Tänk på att brännaren kan behöva justeras när du byter leverantör av pellets.
Pelletsförbundet är en branschorganisation som arbetar för en ökad användning av pellets. Medlemmar i pelletsförbundet kan utbildas och certifieras som certifierade pelletsinstallatörer. På deras hemsida hittar du medlemsföretag.
Certifierade pelletsinstallatörer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kostnaden för vedeldning varierar starkt beroende på om man har tillgång till egen ved eller köper ved i längder eller färdigkluven. Har man egen ved är detta det absolut billigaste uppvärmningsalternativet, men även för den som köper ved blir bränslekostnaden relativt låg. Genom att kombinera vedpannan men en ackumulatortank behöver du inte elda lika mycket och vedåtgången minskar. En vedpanna med ackumulatortank kostar ca 70 000–100 000 kr. Innan installation av vedpanna ska du kontakta skorstensfejarmästaren och din kommun för eventuell bygganmälan.
Ur klimatsynpunkt är en vedpanna bra eftersom eldning av biobränsle inte bidrar till växthuseffekten. Vedeldning ger emellertid förhållandevis stora utsläpp av svavel- och kväveoxider som bidrar till försurning och övergödning. Även utsläppen av partiklar som är skadliga för människors hälsa kan vara stora. För att utsläppen skall bli låga krävs att pannan är ansluten till ackumulatortank och är miljögodkänd av Statens Provnings- och forskningsinstitut, SP, samt att pannan eldas på rätt sätt med torr ved.
Läs mer om vedeldning hos Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Olja var länge ett relativt billigt bränsle, men priset har ökat kraftigt under senare år. De stigande priserna beror dels på internationella prisförändringar, dels på högre skatter i Sverige. Vid förbränning av olja bildas svavel- och kväveföreningar som är skadliga för miljön. Eftersom olja är ett fossilt bränsle produceras koldioxid som bidrar till växthuseffekten. Även partiklar som är skadliga för människors hälsa bildas vid förbränning. På grund av oljans negativa inverkan på miljön har man på politisk nivå beslutat att oljeanvändningen i Sverige ska minska.
För att undvika hög bränsleförbrukning bör du regelbundet kontrollera att filtret mellan tank och brännare sitter på plats och inte är igensatt. Gör rent oljetanken med 5-6 års mellanrum då det samlas smuts och kondens i botten.
Att byta ut oljepannan mot en annan uppvärmningsform är ofta en vinst både för ekonomin och miljön.
Nedan följer några tips som håller nere bränsleanvändningen i pannor för ved, olja och pellets.
Fjärrvärme är en driftsäker och bekväm lösning för uppvärmning.
Värmepumpar använder energi från omgivningen och tillför denna till husets värmesystem.