Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige då den står för drygt hälften av all uppvärmning.
Fjärrvärme är en driftsäker och bekväm lösning som passar de flesta hus. Fjärrvärme baseras i huvudsak på resurser som annars skulle ha gått till spillo, till exempel överskottsvärme från industrin, restprodukter från skogs- och sågverksindustrin, hushålls- och verksamhetsavfall.
I Kalmar kommun finns en kraftvärmeanläggning i Moskogen som producerar fjärrvärme för Kalmar, Smedby och Lindsdal. Den producerar även förnybar el motsvarande 30% av Kalmars elbehov. Anläggningen eldas med biobränslen från skogen i form av skogsflis, bark och rester från skogs- och träindustrin. Genom att producera både el och värme nyttjas energiinnehållet i bränslet bättre.
Fjärrvärmen har en viktig roll i den fortsatta omställningen av energisystemet – nationellt och internationellt. Spillenergi från industrier, avfallsförbränning, förnybara bränslen och kraftvärme ger resultat redan i dag. Runt hörnet väntar nya hållbara tillämpningar där bland annat energi från tillverkning av biodrivmedel tas tillvara i fjärrvärmenäten. Och i framtidens bostäder kan fjärrvärmedrivna tvätt- och diskmaskiner bli allt vanligare.
Fjärrvärmen är redan ett bra miljöval, men det pågår en ständig utveckling. Fjärrvärme och fjärrkyla är klassisk teknik som kan kombineras med nytänkande. Mer förnybar kraftvärme (generering av både elektricitet och värme samtidigt) är ett viktigt steg på vägen mot ett hållbart energisystem. Fjärrvärmen är också ett centralt inslag i arbetet för hållbara städer.
I spåren av klimatets förändring finns anledning att tro att efterfrågan på fjärrkyla kommer att öka, medan efterfrågan på värme minskar. Även effektivare energianvändning minskar värmebehovet. Men kraven på effektiva energilösningar består, framtiden rymmer både utbyggda fjärrvärmenät, nya bränslen, nya användningsområden och nya lösningar som kombinerar el, drivmedel och värme/kyla.
För att kunna välja fjärrvärme som uppvärmningsalternativ krävs att du bor nära ett fjärrvärmenät, helst att det finns i gatan precis utanför huset. Det blir snabbt dyrt att gräva för att koppla in sig om det är längre sträckor. För att få reda på vilka möjligheter som finns och vilka uppkopplingskostnader det kan medföra kontakta Kalmar Energi.
När du kopplar in dig till fjärrvärmenätet installeras en fjärrvärmecentral i huset. I denna finns värmeväxlare som växlar över värme från fjärrvärmenätet till husets radiator- och tappvarmvattensystem.
Energiföretagen Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Jämför fjärrvärmekostnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fjärrvärmekollen (Energimarknadsinspektionen) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kalmar Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
En värmepanna är kopplad till ett vattenburet system och använder el, pellets, olja, ved eller gas som värmekälla.
Värmepumpar använder energi från omgivningen och tillför denna till husets värmesystem.