Gäller från och med 14 december 2020.
Förr eller senare kommer ditt barn i kontakt med alkohol och narkotika. För att undvika tragedier behöver du som förälder ha tydliga regler runt ditt barn om droger, brott, kompisar och hemkomsttider.
Forskning visar att föräldrar har stort inflytande på sina ungdomar, även långt upp i tonåren. Du som förälder behöver ha tydliga regler runt ditt barn om droger, brott, kompisar och hemkomsttider.
Som förälder kan man också lägga märke till flera yttre kännetecken som kan förknippas med narkotika och missbruk. Nedan följer några exempel;
Om du tillbringar mycket tid tillsammans med ditt barn, har du större möjlighet att lägga märke till negativa beteendeförändringar. Av erfarenhet vet vi att ungdomar gärna drar sig undan vuxenvärlden under ungdomsåren och som förälder är det lätt att känna sig avvisad. Vi tror, att ungdomar behöver goda, nära vuxenrelationer för att kunna utvecklas på bästa sätt. Detta i sig är inte någon garanti för att ditt barn inte kommer prova narkotika, men du som förälder kanske har möjlighet att upptäcka ett eventuellt narkotikabruk tidigt.
Första gången man provar narkotika är man oftast berusad av alkohol. Därför ska vi tillsammans hjälpas åt att hålla våra barn borta från alkohol så länge som möjligt.
Ju mer man underlättar för barnen att röka (tillåter, bekostar eller bjuder) desto större är risken att de snabbt ska bli nikotinberoende och därmed också mera utsatta för alkohol- och annat drogbruk.
Samhället stöder idag kraftfullt de föräldrar som vill hindra sina barn att börja röka. De miljöer där barn och ungdomar vistas i som skola, gymnasium, fritidsverksamhet och skolgårdar ska enligt lag vara rökfria.
Rökförbudet är inte begränsat till någon viss tid på dygnet och gäller personal likaväl som tillfälliga besökare (och naturligtvis ungdomarna själva), Kräv för era barns skull att detta efterlevs.
Det är också i lag förbjudet att sälja tobaksprodukter till barn under 18 år. Legitimation ska krävas.
Stöd, information, rådgivning och behandling för dig som har problem med alkohol, droger eller spel
Stöd genom enskilda samtal, samtal för par eller familj, för dig som har problem med alkohol eller droger
För dig som behöver mer hjälp än vad öppenvården kan ge
För dig som lever eller har levt i en familj där någon dricker för mycket eller använder andra droger
Information och rådgivning om alkohol, narkotika, droger och tobak för föräldrar, barn och ungdomar, krogar, mödrav...
Sysselsättning och social samvaro under dagtid på Skälby allé