Inom Kalmar kommunkoncern är vi angelägna om att leva efter våra riktlinjer, principer och gällande lagar. Vi vill göra det möjligt att tidigt fånga upp och agera på signaler om eventuella missförhållanden inom organisationen.
Du kan som anställd rapportera om missförhållanden via kommunens interna visselblåsarkanal.
Rapporteringskanalen tillhandahålls av den utomstående leverantören Lantero.
Rapporteringskanalen är till för den som i ett arbetsrelaterat sammanhang har fått del av eller inhämtat information om missförhållanden hos Kalmar kommunkoncerns verksamheter.
Du som rapporterande person ska också vara verksam hos Kalmar kommun och tillhöra någon av följande personkategorier:
Vår förhoppning är att det alltid ska kännas naturligt att prata med oss direkt om du ser saker som inte borde förekomma, men även om du vill vara anonym i förhållande till din arbetsgivare eller dina kollegor ska det vara möjligt att påtala problem. Därför erbjuder vi en visselblåsarkanal tillsammans med Lantero.
Tanken är att kanalen ska fånga upp allvarliga avvikelser från lag, uppförandekoder och liknande. Anmälan görs på en extern webbplats och ärendet utreds sedan av en särskilt utsedd förtroendegrupp eller en extern och oberoende part.
Om slutsatsen är att det finns brister i så ska dessa åtgärdas i den aktuella verksamheten.
Enligt visselblåsarlagen är ett visselblåsarärende ett missförhållande som har allmänt intresse.
Det kan till exempel handla om:
Skyddet omfattar som regel inte rapporter om personliga missförhållanden som uteslutande påverkar den rapporterande personen. Att man är missnöjd med sin lön eller har bekymmer med en kollega eller chef är exempel på frågor som typiskt sett inte är avsedda för visselblåsarfunktionen utan hanteras i andra befintliga kanaler.
En rapporterande person som omfattas av skyddet i lagen får inte göras ansvarig för att ha åsidosatt sin tystnadsplikt, under förutsättning att hen vid rapporteringen hade skälig anledning att anta att rapporteringen av informationen var nödvändig för att avslöja det rapporterade missförhållandet.
Ansvarsfriheten gäller inte om sådan tystnadsplikt bryts som inskränker rätten att meddela och offentliggöra uppgifter enligt tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen. Ansvarsfriheten medför inte heller rätt att lämna ut sekretessbelagda handlingar.
Läs mer om detta på sidan: Offentlighet, sekretess och meddelarfrihet i visselblåsarärenden
Det finns också ett förbud mot att arbetsgivaren hindrar eller försöker hindra rapportering. Arbetsgivaren får heller inte vidta repressalier mot någon som rapporterar, någon som hjälper den som rapporterar eller en juridisk person som en rapporterande person äger, arbetar för eller har koppling till. Repressalier ska tolkas mycket brett och omfattar till exempel åtgärder som avsked, uppsägning, försämrade karriärmöjligheter med mera.
Skyddet gäller inte om den rapporterande personen gör sig skyldig till brott. För att skyddet ska gälla måste den rapporterande personen dessutom ha haft skälig anledning att anta informationen om missförhållandena var sann. Den som i god tro rapporterar om missförhållanden i Kalmar kommunkoncerns verksamhet ska aldrig behöva vara rädd för att bli behandlad illa eller bli utsatt för repressalier.
Utöver detta skyddas uppgifter som kan avslöja den rapporterande personens identitet av sekretess enligt 32 kapitlet 3 b § offentlighet och – sekretesslagen.
Du kan rapportera via ett utomstående IT-system eller telefon.
Som anställd i Kalmar kommun omfattas du av meddelarfrihet.
Reglerna i visselblåsarlagen kompletterar de bestämmelser om behandling av personuppgifter som finns i dataskyddsfö
Du kan också rapportera till de myndigheter som av regeringen utsetts som behöriga att ta emot rapporter inom visst