Vadå bredband?

Tycker du att det är svårt att förstå allt som skrivs och sägs om bredband, fiber, digitalisering och ny teknik? Då ska vi försöka hjälpa dig!

Vi som vill hjälpa till är Kalmar kommuns bredbandsgrupp.

Vi börjar från början:

Bredband betyder hög bandbredd på uppkopplingen. Bandbredden mäts i kilobit per sekund (kbit/s). Förenklat kan man säga att ju högre kilobit som transporteras i din uppkoppling desto snabbare och mer får du ut av den. När kilobit överstiger 1 000 räknar man istället i megabit per sekund (Mbit/s).

Som du kanske känner till är telenätet uppbyggt med koppartrådar som från början hjälpte oss att ringa och kommunicera. Kopparnätet innehåller stora begränsningar och är inte så driftsäker längre. Det finns idag flera olika tekniker och system för att vi ska kunna fortsätta kommunicera. Det vi pratar mest om är fiberuppkoppling.

Fiber är en tunn ledare av glas som hanterar stora mängder data väldigt snabbt, fibern i sig är dedikerad för dig och påverkas inte av vad som händer i ditt närområde. Den är oftast nergrävd vilket borgar för hög driftsäkerhet. Data transporteras med ljussignaler i fibern utan någon ström vilket gör att den inte är känslig för till exempel åska som kopparn är.

Öppen fiber!

Öppen fiber innebär att när du fått din fiberanslutning inkopplad till ditt hushåll kan du välja en leverantör av bredbandstjänster som passar dig. De olika leverantörerna erbjuder olika lösningar så att du ska kunna välja det upplägg som passar dig. Men bara för att du har dragit in fiber till ditt hushåll betyder det inte att du måste skaffa tjänster eller abonnemang hos någon leverantör, det väljer du själv. Köper du inga tjänster betalar du inte heller någon kostnad för själva fibern.

Varför ska du överväga att teckna dig för fiber då?

Fiberns fördelar är många, du kan ringa, använda internet och titta på tv via din fiberanslutning. Fibern klarar av högre hastigheter än de andra alternativ som finns på marknaden idag. Därmed är fibern redo att hantera framtidens tjänster när de är här.

Mycket av vår vardag hanteras digitalt redan idag och digitaliseringens möjligheter kommer att öka. Att göra bankärenden, beställa varor och mediciner, deklarera, beställa resor och biljetter med mera är vi ju redan vana vid. Men du kanske vill höja värmen i huset med din telefon, låsa upp dörren när en hantverkare behöver komma in eller träffa en läkare via ett videosamtal., arbeta hemma eller prata med barnbarnen på andra sidan jorden? Med fiber blir det möjligt!

Självklart behöver du inte nyttja alla tjänster som vi beskriver här, det går självklart bra att ringa eller surfa lite grann. Fördelen med fiber är att du har flera valmöjligheter att ta del av digitaliseringens möjligheter oavsett hur ditt behov ser ut just idag.

Vi i kommuns bredbandsgrupp finns till för dig! Om du är osäker, har frågor eller funderingar kan du alltid vända dig till oss för råd.

Med hälsningar från Kalmar kommuns bredbandsgrupp

Senast uppdaterad: 27 april 2022
Publicerad: 25 april 2019