Kalmar har ett fantastiskt kulturarv i alla träd som bär på stadens historia och bidrar till en grönare stad. Träden också många andra uppgifter. Därför är det viktigt att värna och vårda dem för kommande generationer.
Träden bidrar till vår miljö på många positiva sätt. De utjämnar klimatet över året, dämpar vindar och tar hand om dagvatten och skadliga partiklar. Träden fungerar också som boplatser för fåglar, djur och insekter. Dessutom omsätter stads- och parkträden mängder av koldioxid. Flera av träden i Kalmar har stått i mer än hundra år. I i kommunens parker hittar du både gamla trädjättar och nya arter. Läs mer om vad som finns och hur vi tar hand om träden i Trädplanen.Trädplan för Kalmar kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ett sätt att vårda trädbeståndet är genom föryngring. Ibland måste träd fällas och bytas ut på grund av skador eller sjukdom.
Under de senaste åren har kommunen behövt ta ner en stor mängd träd, det har rört sig om träd som drabbats av almsjuka eller är skadade och sjuka på något annat sätt. Äldre tiders infrastrukturarbeten såsom vägbreddningar och ledningsdragningar har tyvärr skadat vissa stadsträd, och idag cirka 50 år senare har dessa träd blivit så dåliga att de utgör en risk och behöver tas ner och ersättas med nya träd. Detta är till exempel vad kommunen gjort vid Södra Kanalgatan.
Längs våra gator finns också oxlar och rönnar som börjar nå sin maxålder på strax över 100 år, detta är träd som snart kommer att behöva tas ner och ersättas. Kalmar kommun ser löpande över trädbeståndet och gör prioriteringar av vilka gator som behöver åtgärdas på detta sätt.
Trädförnyelse och föryngring är ett naturligt inslag i stadsmiljöns utveckling och är något kommunen arbetar med kontinuerligt.
Ofta hör kommuninvånare av sig och vill att kommunen ska ta ner träd.
Träd på kommunal mark fälls eller beskärs normalt inte av följande anledningar:
Om du har synpunkter på ett träd vill vi att du lämnar det via formuläret nedan.
Felanmälan - Träd och buskar - Kalmar kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om vi bedömer att ett träd är farligt tar vi ned det direkt. Ibland är det möjligt att säkra träd som då kan stå kvar ytterligare ett antal år.
Träd på kommunal mark får aldrig fällas eller beskäras utan tillstånd från markägaren. Otillåten trädfällning på kommunal mark polisanmäls, liksom åverkan på träd som till exempel toppning, ringbarkning, uppgrävning, förgiftning eller skadegörelse.
Träd kan vara skyddade genom lagstiftning, då är det ett brott att fälla dem. Träd som har stamdiameter över 80 cm i diameter eller som är ihåliga och över 30 cm i diameter räknas som skyddsvärda. Om du vill fälla eller väsentligt påverka ett sådant träd krävs ett samråd med länsstyrelsen. Alléer är skyddade och får inte påverkas utan tillstånd från länsstyrelsen.
Träd kan också vara skyddade genom att det i detaljplanen för området finns en bestämmelse om att det krävs marklov för att ta ner vissa sorters träd i området.
Om du vill ha råd, kontakta kommunekologerna via Kontaktcenter 010-352 00 00
Kalmar kommun skapar gräsmatteängar för att se till att fjärilar, bin och andra pollinerande insekter hittar mat.
Främmande, invasiva arter har stor påverkan på vår biologiska mångfald.
Så här tar vi hand om våra egna skogar.
Så sköter och underhåller vi grönytor, träd och lekparker på kommunens mark.