Karlskrona, Kalmar och Växjö är de tre största tillväxtmotorerna i sydöstra Sverige.
Det är i dessa städers arbetsmarknadsregioner som de flesta av sydostregionens arbetstillfällen finns, där de flesta nya jobben skapas, där specialkompetenserna finns och där branschbredden är som störst.
För att de tre tillväxtmotorerna ska fortsätta utvecklas och bidra till hela sydostregionens och Sveriges konkurrenskraft, behöver samarbetet utökas. Samtidigt är sydostregionen en naturlig geografi för att hantera utmaningar kopplat till klimatomställning, klimatanpassning samt omställningen till ett mer digitalt samhälle.
För att möta dessa utmaningar har Region Kalmar län, Region Kronoberg, Region Blekinge, Kalmar kommun, Växjö kommun och Karlskrona kommun tagit fram en territoriell strategi.
Strategin gör det möjligt att också söka medel från utlysningar inom det nationella regionalfondsprogrammet för hållbar urban utveckling.
Arbetet med att genomföra strategin drivs av en arbetsgrupp med koordinatorer från respektive organisation (Sydostsekretariatet) och arbetet leds av en styrgrupp med kommundirektörerna och de regionala utvecklingscheferna.
Samarbetet ska bidra till att Kalmar blir mer attraktivt att bo, studera, arbeta och bedriva näring i. Tillsammans kan de tre arbetsmarknaderna komplettera varandra genom att skapa fler karriärmöjligheter för medborgarna och fler affärsmöjligheter för företagen. Dessutom kan vi gynna de två lärosäten som finns att studera på, eller rekrytera från som är Linnéuniversitetet och Blekinge Tekniska Högskola.
Det triangelformade geografiska område som binder samman Kalmar, Karlskrona och Växjö (de tre residensstäderna i sydost). Området inkluderar tre län och nio kommuner.
Målbilden fram till 2030 är att sydostregionen i större utsträckning ska uppfattas som en gemensam och ett bredare område för arbete, studier och kultur. Det ska finnas ett utvecklat samarbete mellan regionens ledande aktörer som leder mot en hållbar- och digital omställning.
För att nå denna målbild har tre långsiktiga effektmål formulerats:
Den territoriella strategin gör det möjligt att söka medel från utlysningar inom det nationella regionalfondsprogrammet för hållbar urban utveckling. Utlysningar sker två gånger per år fram till 31 december 2028.
Aktörer som omnämns i den territoriella strategin Sydosttriangeln: Kommuner, regionerna, länsstyrelserna, universiteten, kommunala bolag, forskningsinstitut, science parker, utbildningsaktörer, idéburen sektor, företagsfrämjande aktörer, branschorganisationer, klusterorganisationer, intresseorganisationer med flera.
Projekt eller förstudier som bidrar till genomförandet av Sydosttriangeln.
Återkommande utlysningar på hösten och våren.
Har du en projektidé som passar in i strategins inriktning och geografi? Idén bör involvera aktörer från alla tre länen samt förankras med Sydostsekretariatet innan ansökan görs till Tillväxtverket.
Fyll gärna i projektmallen och ta en kontakt med koordinatorn genom kontaktuppgifterna nedan. Projektmall Sydosttriangeln (word-fil) Word, 80.2 kB.
Projektet har beviljats 3,5 miljoner kronor från Regionalfonden för att utveckla arbetet kring en gemensam arbetsmarknadsregion som bidrar till tillväxt och hållbar utveckling i sydost. Projektet ska involvera aktörer som verkar i sydost och bidra till att identifiera gemensamma utmaningar och möjligheter. Genom fältstudier, nätverksbyggande, gemensam kunskapshöjning och mobilisering av resurser skapar projektet en plattform för samarbete och innovation.
Alexandra Petrakou
Strateg - Regional utveckling & Universitetsstaden
Tillväxt och näringsliv
Kalmar kommun010-352 00 00 alexandra.petrakou@kalmar.se
I Kalmar kommun finns fiber utbyggt i hela kommunen via olika aktörer.
Krönika om fiber till alla i Kalmar kommun
Om landsbygdsutveckling Kalmar kommun.
Om vad markanvisning innebär. Även aktuella markanvisningstävlingar.
Här hittar du detaljplaner och projekt som har med samhällsbyggnad att göra
Allt från översiktsplanering till detaljplanering.