- Förbudet innebär att du inte får göra upp eld utomhus eller grilla direkt på marken.
- Det är tillåtet att använda vanliga grillar, kol eller gasol, och iordningställda grillar, murade eller avskärmade så att de inte utgör risk för brandspridning. Särskilt viktigt att det inte finns risk för spridning ned i marken.
- Engångsgrill bör undvikas men får användas om den placeras så att brandspridning inte kan ske ner i marken, den får endast ställas på underlag som sten, asfalt etc. Följ anvisningen från tillverkaren.
- Värmen finns kvar länge i grillkolen efter grillning och kan då orsaka brand. Använd därför helst rikligt med vatten för att släcka innan grillen lämnas utan uppsikt. Den som grillar har ansvar för hanteringen.
- Man får inte kasta cigarettfimpar vårdslöst utomhus. Det betraktas som straffbar vårdslöshet om man till exempel sitter i bilen och knäpper iväg cigarettfimpen genom fönstret.
- Det är förbjudet att använda pyroteknisk utrustning utomhus.
Överträdelse av eldningsförbudet är grund för polisanmälan.
Fakta brandrisker:
Brandriskprognoser finns på bland annat SMHI:s hemsida. Aktuell brandriskprognos kan inhämtas den dag eldning ska ske på telefon 0470-463 57
Lokalradion och tidningarna brukar också rapportera om brandrisker. Det är bara räddningschef i beredskap som kan utfärda eldningsförbud.
Det finns sex olika nivåer när det gäller brandrisker:
- Mycket liten brandrisk.
- Liten brandrisk. I vissa typer av skog kan det vara svårt för en brand att sprida sig.
- Normal brandrisk. Vegetationen brinner, men inte med särskilt hög hastighet.
Elda försiktigt! - Stor brandrisk. Branden sprider sig av sig själv och det är påtaglig risk för spridning.
- Mycket stor brandrisk. En brand kan utveckla sig mycket snabbt och häftigt, var väldigt försiktig om du eldar.
- E. Extremt stor brandrisk. Förekommer ofta i samband med långvarig torka och högsommarvärme. Bränderna blir häftiga och får en snabb utveckling.