– Ensamheten är ett stort problem. I tider med en pågående pandemi blir ensamheten ännu mer påtaglig, säger Michael Ländin (S), omsorgsnämndens ordförande.
Sverige är det land i världen där det är vanligast att bo ensam. Efter ålderspensionen ökar den sociala isoleringen markant. Bland 75–84 åringarna är cirka 10 procent socialt isolerade. Bland de allra äldsta, 85 år och äldre, är andelen 15 procent. Samtliga siffror kommer från Statistiska centralbyrån, SCB.
En ofrivillig avsaknad av relationer och upplevd känsla av ensamhet har negativa konsekvenser för den äldres välmående och psykiska hälsa.
I Kalmar genomför nu omsorgsnämnden ett paket med satsningar som syftar till att motverka den ofrivilliga ensamheten bland kommunens äldre invånare. Inför det kommande verksamhetsåret 2021 finns bland annat följande satsningar:
Sammantaget uppgår satsningarna till en summa av ungefär 1,3 miljoner kronor.
Den pågående pandemin har inneburit att flera av årets planerade aktiviteter för att minska den ofrivilliga ensamheten inte har kunnat genomföras.
– Dessa satsningar kommer att ta fart när pandemiläget förbättrats och Folkhälsomyndighetens rekommendationer ger utrymme för detta, säger Michael Ländin (S), omsorgsnämndens ordförande.
Under pandemin har omsorgsnämnden istället riktat om del av träffpunktspunktsverksamheten till att ha öppna ”träffpunktstelefoner” för att minska den ofrivilliga ensamheten. De fyra ”träffpunktstelefonerna” inrättades och bemannades med personal från de ordinarie träffpunkterna. Telefonerna har fortfarande öppet klockan 9:00-12:00 på vardagar.
– Vi ser det som viktigt att vi kommunen är aktiva och har en sammanlänkande roll för att fler krafter ska kunna arbeta tillsammans med att minska den ofrivilliga ensamheten bland äldre. Därför är det också viktigt att vi i kommunen nu kan tillsätta resurser i form av en ny tjänst som kan samordna arbetet samt vi kan genomföra flera förebyggande satsningar som är viktiga på både kort och lång sikt, säger Michael Ländin.