Kalmar i korthet

Kalmar är en modern universitetsstad med rik historia och mycket charm. Här möts dåtid och nutid, avkoppling och puls. Var du än befinner dig känner du närheten till havet. Oavsett om du väljer att bo centralt eller på den vackra landsbygden finns förutsättningar för alla. Kalmar erbjuder en unik mix av historia, modernitet och naturnära livskvalitet – en plats där alla kan trivas.

Livskvalitet i regioncentrum vid kusten

Att bo i Kalmar innebär ett annorlunda liv än att bo i storstäder. Här finns ett rikt liv för familjen, vacker natur och tilltalande boende. Avstånden är korta och tempot lite lugnare. Närheten till havet och Öland, med sin varierade natur och fina stränder, bidrar till livskvaliteten. Regionen ligger i växtzon 1 och hamnar ofta i topp vad gäller flest soltimmar i Sverige – perfekt för den odlingsintresserade eller soldyrkaren. Kalmar har målmedvetet utvecklats till en framgångsrik evenemangsstad och vi är stolta över att ha utsetts till Årets sommarstad vid flera tillfällen.

Attraktiv universitetsstad

Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö är ett modernt och internationellt universitet. Det centrala läget i Kalmar gör universitetet till en spännande mötesplats och visar att lärosätet spelar en viktig roll för hela Kalmar kommun. Möten mellan universitet, näringsliv och samhälle föder spännande och nyskapande idéer och det finns ett aktivt studentliv i staden.

Kalmar blev utnämnd till Årets studentstad 2023 av SFS – Sveriges förenade studentnationer. Detta för att Kalmar är en förträfflig miljö för studenter att bo och leva i. Exempelvis tack vare alla härliga grönytor för rekreation och aktiviteter där studenter kan delta. Plus det faktum att nya studenter har bostadsgaranti genom Kalmarhem.

Historiska miljöer

Kalmar har en rik historia och stod i centrum för rikspolitiska händelser under många sekler. Historiska minnesmärken, kullerstensgator och varsamt renoverade byggnader ger staden dess unika charm och karaktär. Här finns spår av både Kalmarunionen, Gustav Vasa och Nils Dacke. Under medeltiden var Kalmar slott Sveriges modernaste fästning. Slottet är fortfarande ett viktigt landmärke och populärt besöksmål för besökare från hela värden.

Anda av företagsamhet

Kalmar har ett brett, varierat och växande näringsliv med många framgångsrika företag på nationell och internationell marknad. Handel, tillverknings- och tjänstesektorn är stora här, liksom de gröna näringarna. Här finns ett aktivt företagsfrämjande system med utvecklingsstöd och nätverksaktiviteter för nystartade, etablerade och expanderade företag. Som företagare kan du ta del av värdefulla affärskluster så som eHandelsnätverket, Tech-nätverket eller eHealth business.

Goda kommunikationer

Kalmar/Öland Airport erbjuder snabba flygförbindelser till Stockholm och vidare till flera internationella destinationer. Det finns också direkttåg till Malmö, Köpenhamn, Göteborg och Linköping. E22:an förbinder Östersjökusten med Öresunds- och Mälardalsregionen och riksväg 25 binder ihop Kalmar med Växjö och vidare västerut. Kalmar Hamn har även stor betydelse för industri och handelsutbyte via vattenvägar.

Nära till den service du behöver

Oavsett om du bor på i Kalmar city, i ett bostadsområde en bit från centrum eller i ett naturnära boende utanför staden, är det alltid nära till den service du behöver. Barnomsorg, skolor, kommunikationer och ett fint friluftsliv finns i närheten av din bostad.

Mer information

Fler sidor inom press- och informationsmaterial

Pressmeddelanden

Kalmar kommuns pressrum.

Kommunvapen

Möjlighet att ladda ner Kalmar kommuns kommunvapen

Kalmar kommun i sociala medier

Syftet med vårt deltagande i de sociala medierna är att publicera störningsnyheter, vardagliga nyheter och en del p

QR-koder

En QR-kod är en slags streckkod som har formen av en fyrkant.

Senast uppdaterad: 11 juli 2024
Publicerad: 4 maj 2017