• Startsida
  • / Motioner
  • / Motion från ledamöterna från SD - För en human integration i Kalmar

Motion från ledamöterna från SD - För en human integration i Kalmari Kalmar

Vi säger nej till den nuvarande kravlösa integrationspolitiken. Kommunens nuvarande ”Strategi för Etnisk och Kulturell inkludering” grundar sig på en mångkulturell dröm där man underskattar vikten av att den som kommer hit anpassar sig till det svenska samhället och våra värderingar och vår kultur. Konsekvensen av det officiella Sveriges ideal och målsättning med mångkultur blir icke-integration. I stället öser man ut bidrag till olika invandrarföreningar som leder till att vi nu har ett segregerat samhälle där religion och klankulturer dominerar och där hedersförtryck har etablerats. I Sverige har vi nu ett 60-tal multikulturella områden som definieras som särskilt utsatta. Detta har lett till flera stora problem. Stora delar av gruppen invandrare är inte självförsörjande. Den grova, organiserade brottsligheten begås i hög utsträckning av personer med utländskt påbrå. Hederskultur, separatismen och islamismen är ett hot mot det öppna och demokratiska samhället. Det har skapats en stor grupp människor som lever i ett skuggsamhälle där kriminalitet och bristande mänskliga villkor frodas.
Den misslyckade integrationspolitiken i vårt land beror främst på två grundläggande faktorer. Dels har volymerna varit allt för stora och pågått i flera decennier, dels har integrationspolitiken varit alltför kravlös.
Den misslyckade integrationspolitik som förts i vårt land de senaste decennierna kommer inte att förbättras om man inte tydligt klargör den nyanländes egenansvar jämte kommunens ansvar. Detta gäller även andra generationens invandrare. Integrationsplanens syfte är att stärka det svenska samhället och motverka segregation och social splittring och som ställer rimliga krav på de som flyttar hit.
Kalmar kommun ska ge möjligheter och underlätta för dem som kommer från utlandet och väljer att bosätta sig här att komma in i det svenska samhället. Men med dessa möjligheter följer skyldigheter. Ansvaret ligger på den enskilde att utbilda sig, skaffa jobb, bli självförsörjande, lära sig språket och att följa de regler och lagar som råder i Sverige.
Man ska ta seden dit man kommer, göra sin plikt och därefter kräva sin rätt. Det har historiskt varit ett framgångsrecept för god integration och är givetvis det även idag.

Vi vill se en tydlig integrationsplan där den som är nyanländ/personer med utländsk bakgrund och bosatt i kommunen kan få reda på och förstå, vad samhället förväntar sig av denne men även vilka rättigheter denne har. De ska genom en tydlig integrationsplan veta att de förväntas anpassa sig till det svenska majoritetssamhället, lära sig och följa dess lagar, anamma dess kultur och traditioner och följa dess seder och normer.

INTEGRATIONSPLAN FÖR KALMAR KOMMUN

Denna plan ska lyfta fram betydelsen av utbildning i det svenska språket, det svenska samhället med dess lagar, kultur och traditioner samt vikten av arbete och självförsörjning. Vi vill se en integrationsplikt som tydligt anger rättigheter och skyldigheter. Kommunen ska ge möjligheter och underlätta för dem som kommer från utlandet och väljer att bosätta sig här och blir en del av svenska samhället. Planen ska tydliggöra att ansvaret ligger på den enskilde att utbilda sig, bli självförsörjande, lära sig språket och följa de regler och lagar som råder i Sverige.

Planen bör tydliggöra att:

  • den nyanlände/personer med utländsk bakgrund blir självförsörjande med egen bostad.
  • den nyanländ/personer med utländsk bakgrund blir en integrerad del av Kalmar kommunen
  • att detta sker på ett ekonomiskt hållbart sätt
  • att engagemang från kommuninvånare tillvaratas
  • att definiera integrationspliktens innebörd för kommunen, de nyanlände och de med utländsk bakgrund
  • att civilsamhällets aktörer samverkar med kommunen för en bättre integrationen

INTEGRATIONSPLIKT
De nyanlända har ett eget ansvar för sin integration och har skyldigheter i relation till kommunen. i Flyktingkonventionens artikel 2 stipuleras flyktingens ansvar att anpassa sig till sitt nya hemland genom att iakttaga lagar, regler, normer och värderingar. Detta betonar kommunen genom integrationsplikten som innebär följande;

  • Den nyanlände följer det individuella etableringsprogrammet
  • Den nyanlände deltar i SFI-undervisningen och lär sig svenska
  • Den nyanlände gör sig anställningsbar
  • Den nyanlände deltar i samhällsorienterad undervisning och lär sig förstå och respekterar det svenska samhället, dess lagar, seder och kultur och de demokratiska värderingar och synen på jämställdhet som det svenska samhället har.
  • Den nyanlände söker och finner eget boende

Om den nyanlände underlåter att fullfölja någon del av integrationsplikten riskerar den enskilde åtgärder som kan innebära att ekonomiskt och annat bistånd uteblir.

Kommunens ansvar och uppdrag för nyanlända

  • Boende för de nyanlända som anvisats av Migrationsverket
  • Vid behov praktisk hjälp i samband med bosättningen

Redan nu anordnar kommunen följande insatser för de boende och nyinflyttade

  • Förskola
  • SFI
  • Vuxenutbildning
  • Samhällsorientering
  • Rehabiliteringsplan, för de med nedsatt prestationsförmåga dvs 25% eller mindre
  • Andra insatser enligt socialtjänstlagen. Insatser i form av försörjningsstöd innebär också en skyldighet att lära sig svenska.

Integrationsplanen ska ge ett redskap för kommunen att hantera integrationenpå ett sätt som gör att anpassningen till det svenska majoritetssamhället underlättas genom att tydligare krav ställs på den enskilde och på kommunen.

Utöver detta behöver kommunen i sin strategiska plan tydliggöra sitt arbete mot radikalisering och hedersförtryck. Kommunen bör även tydliggöra vilka typer av organisationer och föreningar som den nyanlända bör söka sig till om denne blir utsatt för eller är i risk att bli utsatt för hedersförtryck.

Slutord

Integrationsplanen ska ge kommunen förutsättningar att bättre hantera individers anpassning till det svenska samhället och tydliggör kraven mot den enskilde och kommunen. En plan som anger att det

svenska samhället är öppet och hjälpsam med tydliga krav. Sverigedemokraterna anser att kommunens strategi för etnisk och kulturell inkludering ska ersättas med en tydligare integrationsplan.

Kommunfullmäktige föreslås därför besluta:

  • Att integrationsplanen antas och att det blir ett verktyg för hela kommunkoncernen för att möjliggöra en integration spå riktigt.
  • Att den ”Strategi för Etnisk och Kulturell Inkludering” som kommunen nu har ersätts med denna integrationsplan

För Sverigedemokraterna i Kalmar

Curt Gustafsson, Micael Foghagen, Petra Gustafsson, Johnny Svedin, Jan Staffan Gundberg, Gina Adén, Mia Luäng, Lillemor Marcus Johnsson, samtliga ordinarie ledamöter i KF.