Kalmaralliansen: M, KD och L vill härmed lyfta fram allvarliga risker och konsekvenser som nu uppstår i samband med den redan beslutade nedläggningen av kommunens centralförråd och avvecklingen av vår interna logistikkedja. Vi anser att nedläggningen bör stoppas för att undvika ytterligare problem och säkerställa både säkerhet och effektivitet i kommunens leveranssystem. Organisations-förändringen, som är beslutad i servicenämnden, påverkar nu kommunen på ett mycket negativt sätt. Det vore mycket olyckligt om en så omfattande omställning fortsätter att genomföras utan att, som vi efterfrågade, först göra en korrekt,
förvaltningsövergripande konsekvensanalys. En sådan konsekvensanalys var inte en del av beslutsunderlaget. Dessutom finns det viktiga ställningstaganden som vi som kommun bör göra innan vi lägger en så pass viktig process utanför vår kontroll. Vår upplevelse är att den utredning som låg till grund för beslutet inte beskrev de konsekvenser som vi nu ser.
Det digitala systemet Proceedo som infördes för att hantera inköp och logistik har sina fördelar och det kunde ha implementerats utan att dessa långtgående förändringar genomfördes. Att helt avveckla centralförrådet skulle däremot innebära att kommunen tappar en viktig funktion för samordnad logistik och krisberedskap. Den stora påverkan är mer än själva förrådet, det är hela den interna logistikkedja som byggts upp. Vi ser redan nu flera risker kopplade till denna nedläggning, och dessa risker kan bli ännu större om inte beslutet stoppas och omprövas.
Problem och konsekvenser
Efter att nedläggningsbeslutet fattades har följande problem fångats upp:
Mot bakgrund av de risker och konsekvenser som redan uppkommit, samt det som kan förväntas om nedläggningen fullföljs, föreslår vi följande:
Kalmar kommun bör omedelbart avbryta planerna på att lägga ned centralförrådet innan konsekvenserna av detta är noggrant utredda. Kommunen bör istället se över hur centralförrådet kan effektiviseras och integreras bättre med det digitala systemet Proceedo. Centralförrådet innebär inte att vi tar ett steg bakåt, utan att vi kombinerar digital innovation med praktiska lösningar för att säkerställa säkerhet och effektivitet. Centralförrådet skulle kunna vara en central del av kommunens beredskapsplanering. När viktiga förnödenheter lagerhålls i centralförrådet kan kommunen snabbt agera i händelse av kris eller andra oförutsedda händelser. Det är också enklare att uppnå de beredskapskrav som ställs på förbrukningsvaror när ett rörligt lager finns tillgängligt. Ett statiskt beredskapslager skulle innebära stora kostnader i avskrivningar, då hållbarheten är begränsad för många varugrupper.
Tidigare hade kommunen en säker och miljövänlig lastbil för att sköta transporterna från centralförrådet till verksamheterna. Genom att minska antalet leveranser och använda ett enhetligt fordon för transporter kan vi reducera trafik, öka säkerheten och minska miljöpåverkan.
Utifrån det som beskrivits efter att nedläggningsbeslutet fattades yrkar vi därför:
Hanne Lindqvist (M) Christopher Dywik (KD) Lotta Wahlmino (L)
Motion från Micael Foghagen
Motion av Curt Gustafsson
Motion från KD om suicidpreventivt arbete
Motion från Olle Olson (M)
Motion från Alexander Krasnov (KD), Olle Olson (M) och Lotta Wahlmino (L)
Motion från Kajsa Hedin (M)
Motion från Liselotte Ammert (KD)
Motion från Micael Foghagen (SD)
Motion från Curt Gustafsson (SD)
Motion från Mia Luäng (SD)
Motion från Olle Olson (M)
Motion från Annika Carlsson Wistedt och Martin Arvidsson
Motion från Hanne Lindqvist och Olle Olson