Antal hjärtstopp i Sverige
I Sverige rapporterar ambulanspersonal årligen in ca 6000 hjärtstopp utanför sjukhus där HLR, Hjärtlungräddning, är påbörjad, till det Svenska Hjärtlungräddningsregistret. Överlevnaden utanför sjukhus är 10%. För sjukhus är motsvarande siffra 2500 fall med en överlevnad på 37% (2020).
Det finns stora möjligheter till överlevnad vid oväntat hjärtstopp om larm, behandling med HLR och hjärtstartare sätts in de första minuterna efter att cirkulationen upphört.
Kommunen skriver på sin hemsida om vikten av hjärtstartare på landsbygden ”därför är det viktigt att det finns hjärtstartare nära till hands, att många vet var de finns och har kunskap om att de är enkla att använda. En hjärtstartare är det snabbaste och bästa sättet att rädda liv på”.
Kalmar har 25 kommunala badplatser. Under sommaren är de välbesökta platser för rekreation och lek av både kommunens invånare och besökare från när och fjärran. Med hjärtstartare på våra badplatser kommer överlevnaden öka väsentligt.
Dagens hjärtstartare är enkla att använda och ju tidigare hjärtstartaren sätts in desto större är chansen att den drabbade överlever. Eftersom tiden mellan hjärtstopp och behandling är så avgörande är överlevnadschansen som bäst i de fall där vittnen på plats startat hjärt-lungräddning och använt hjärtstartare före ambulansens ankomst.
Hjärtstartare måste finnas på fler platser där människor rör sig. På rätt plats kan hjärtstartare rädda många liv till en liten kostnad. Hjärt-Lungfonden vill därför uppmana Kalmar läns kommunpolitiker att utrusta alla badplatser med hjärtstartare. Hjärtsäkra våra badplatser och rädda fler liv!
Därför yrkar Sverigedemokraterna att: