I en rapport från SKR som publicerades hösten 2021 har man kartlagt hur välfärdsbrottsligheten riktat mot kommunerna går till. Denna brottslighet består främst av fusk med föreningsbidrag och ekonomiskt bistånd samt omfattande bedrägerier inom framför allt hemtjänst och personlig assistans. Denna brottslighet skadar samhället på flera sätt. Skattemedel hamnar i fel fickor, tilltron till välfärdssystemen försvagas och dessutom kan annan kriminell verksamhet finansieras med skattepengar. Det kan med fog sägas att denna verksamhet är systemhotande. Bedrägerier riktat mot det svenska välfärdssystemet är avsevärt mer lönsam än narkotikahandeln som de kriminella gängen bedriver.
Flera kommuner satsar alltmer på att upp täcka och utreda bidragsbrott. Särskilda enheter inrättas med professionella utredare som bland annat kontrollerar folkbokföringen, håller koll på sociala medier och genomför grundliga utredningar som kan ligga till grund för polisanmälningar.
I Malmö inrättades 2020 en särskild enhet som utreder misstänkta bidragsbrott. Kommunens egna revisorer granskade ekonomiskt bistånd och upptäckte att det inte fanns något organiserat arbete för att hantera bidragsfusk, Från början bestod gruppen bara av två personer – nu är det åtta. De tar emot tips och information från allmänheten, medarbetare inom socialtjänsten och andra myndigheter. Den gruppen bildades för att tidigare insatser mot felaktiga utbetalningar inte varit tillräckligt systematiska. I Linköping finns en liknande utredningsenhet med fem personer. Beräkningar som gjorts visar att de tre största kommunerna har krävt tillbaka över 130 miljoner kronor.
Även om få av dessa bedrägerier leder till åtal så är det viktigt av att göra polisanmälningar då det ger en kartläggning om hur stort detta problem är.
Den stora vinsten är dock inte att man kan återkräva mer pengar utan att vi stoppar utflödet av skattemedel genom att stoppa felaktiga utbetalningar.
En annan fördel är att med en särskild utredningsenhet så avlastar man den enskilde socialsekreteraren denna svåra uppgift och man får en professionell och systematisk hantering av bidragsfusket.
Då socialtjänsten i Kalmar riskerar att på nytt drabbas av en budget i obalans är det av yttersta viktig att kommunen har en skarpare kontroll på utbetalningarna. Redan efter årets sex första månader ligger Socialnämndens totala budget med ett underskott på drygt 52 miljoner kronor. Kostnaderna för försörjningsstöd har en budget på drygt 52 miljoner kronor och redan i juni detta år har man en negativ avvikelse på 7,7 miljoner kronor.
Med stöd av ovanstående yrkar Sverigedemokraterna att fullmäktige beslutar: