Varje år avlider enligt siffror från Regeringskansliet i snitt 1200 personer i konstaterad suicid i Sverige. Det är 1200 personer för mycket. Tyvärr har det visat sig att det suicidpreventiva arbetet i Sverige lider av stora brister. Enligt organisationen Suicide Zero finns det en stor förbättringspotential även hos Kalmar kommun.
Varje människa som ser sig tvungen att ta sitt eget liv är en tragedi för den enskilde, för de efterlevande och ett misslyckande för samhället. Kampen mot psykisk ohälsa berör oss alla. Tyvärr har bland annat Riksrevisionen pekat på att det suicidpreventiva arbetet i Sverige lider av stora brister. Det är uppenbart att mer behöver göras och regeringen har bland annat tillsatt en nationell samordnare för det suicidpreventiva arbetet.
Den oberoende och väl ansedda organisationen Suicide Zero har nu i tre år gett ut sin Kommunbarometer där man rankar kommunernas suicidpreventiva arbete. Kommunerna får besvara ett antal frågor om sitt suicidpreventiva arbete och poängsätts sedan mellan 1 och 29 utifrån svaren där 29 är det bästa. Kalmar kommun får i 2024:års Kommunbarometer 12 poäng, vilket gör att vi bedöms vara en kommun som behöver utveckla vårt suicidpreventiva arbete.
Vi kristdemokrater menar att det utifrån kommunens svar i enkäten och utifrån Suicide Zeros rekommendationer finns ett antal saker som tydligt kan förbättra vårt suicidpreventiva arbete i kommunen. Kalmar kommun saknar exempelvis en kommunövergripande handlingsplan eller strategi för suicidprevention. Sju av tio kommuner uppger i enkäten att de har en sådan plan, men inte Kalmar. Vi menar att en sådan plan kan göra kommunens arbete mer effektivt och säkerställa att alla förvaltningar arbetar långsiktigt och åt samma håll. Det gör också att frågan inte hamnar i skymundan. Utifrån detta menar vi också att en tjänsteperson i Kalmar kommun bör få i uppdrag att samordna det suicidpreventiva arbetet. Tre av fyra kommuner uppger idag att de har en sådan samordnare, men inte Kalmar. Suicide Zero menar att kommuner med en central samordnarfunktion har en bättre möjlighet att säkerställa att viktiga åtgärder vidtas inom olika delar av kommunen eftersom arbetet behöver ske i flera olika förvaltningar. Det gör också att kommunen får en samlad bild av insatserna.
En av de insatser som bedöms ha starkast vetenskapligt stöd och bör vara prioriterat enligt Suicide Zero för att stoppa självmord är att begränsa medel och metoder. Att helt enkelt hindra människor från att ta sina liv genom att kartlägga vilka platser som är riskfyllda för suicid samt planera eller bygga för att göra det svårare. Vi menar att Kalmar kommun, gärna i samarbete med andra aktörer, bör genomföra en sådan kartläggning av våra offentliga miljöer för att hitta eventuella ”riskplatser”
Mot bakgrund av ovanstående föreslår vi kristdemokrater att Kommunfullmäktige beslutar:
Christopher Dywik (KD) Fredrik Sjömar (KD)
Liselotte Ammert (KD) Alexander Krasnov (KD)
Motion från Micael Foghagen
Motion av Curt Gustafsson
Motion från Olle Olson (M)
Motion från Alexander Krasnov (KD), Olle Olson (M) och Lotta Wahlmino (L)
Motion om att stoppa nedläggningen av centralförrådet
Motion från Kajsa Hedin (M)
Motion från Liselotte Ammert (KD)
Motion från Micael Foghagen (SD)
Motion från Curt Gustafsson (SD)
Motion från Mia Luäng (SD)
Motion från Olle Olson (M)
Motion från Annika Carlsson Wistedt och Martin Arvidsson
Motion från Hanne Lindqvist och Olle Olson