Uppdatera och ändra adresser

Alla adresser i Sverige finns samlade i ett rikstäckande adressregister men visste du att det är Kalmar kommun som är ansvariga för Kalmardelen av registret? Vi uppdaterar det hela tiden för att det ska fungera så bra som möjligt.

Adressregistret är viktigt för många

När ett nytt hus byggs kommer adressfrågan förstås alltid upp, men även i befintliga hus kan det vara värt att se över att adresserna stämmer då och då. Det kan till exempel vara så att ett hus byggts om och fått fler lägenheter eller en ny entré mot en annan gata. Det kan även handla om att alla portar i en större fastighet inte finns registrerade i adressregistret, vilket kan göra det svårt att hitta. Adress- och lägenhetsregistret används även som underlag av exempelvis Försäkringskassan för utbetalning av bostadsbidrag. Då är det viktigt att det finns information om lägenhetens storlek, typ av kök och typ av lägenhet (t.ex. studentlägenhet) för att allt ska fungera.

Kontrollera att din adress är registrerad på rätt plats

Något som få känner till är att alla adresser också har en exakt koordinat. Den är extra betydelsefull när det måste gå fort att hitta rätt, till exempel för räddningstjänst och ambulans. Därför är det väldigt viktigt att adresserna och koordinaterna stämmer.

Ofta är det du som privatperson som upptäcker om något är fel. Det kan till exempel vara när en flyttanmälan inte går igenom hos Skatteverket.

Om du vill veta vad du har för adress och var adressen faktiskt befinner sig är det bäst att titta på Eniro eller Hitta. De ligger alltid någon månad efter i sin uppdatering, men om du inte flyttat nyligen är det inget problem. Google Maps samlar däremot in sitt egen data och vi på kommunen kan därför inte påverka dem.

När du söker på en adress hos Eniro eller Hitta kan du se om adressen existerar. Titta även efter exakt var de placerar markören i kartan. Det är adressens koordinat. I lägenhetshus är varje lägenhet registrerad för sig för att du ska kunna bli folkbokförd på exakt rätt adress. Om du inte kan hitta din adress på Eniro eller Hitta kan du kontakta oss.

Lägg till nya adresser och rätta det som är fel

Det är alltså viktigt att rätta felaktiga adresser men det kan även vara bra att lägga till nya adresser ibland. Tidigare har det ofta sagts att en byggnad ska ha endast en adress, medan vi nu för tiden säger att varje entré ska ha en adress.

Om två entréer leder till samma ställe måste de inte ha olika adresser. Finns det däremot en ingång på innergården som saknar adress, men leder till lägenheter som bara går att nå från just den entrén, bör den få en egen adress (och lägenheterna flyttas över). Risken är annars att både besökare och ambulanspersonal blir förvirrade.

De flesta företag har en adress till sin huvudentré, men det kan ofta vara lämpligt att även registrera en leveransadress på exempelvis baksidan av byggnaden. Fastigheter som ligger mellan två vägar har även möjlighet att byta adress från den ena till den andra ifall man ändrar sin utfart.

Sammanfattning

Din adress används exempelvis av följande aktörer:

 • Eniro och Hitta – Underlättar för besökare att hitta till ditt hem eller din verksamhet.
 • Posten – Brevbärare är duktiga på att hitta rätt, men även de går på semester eller i pension.
 • Skatteverket/Folkbokföringen – Flera aktörer prenumererar på din folkbokförda adress och skickar all post dit.
 • Försäkringskassan – Använder registret som underlag för sina bidrag.
 • Räddningstjänst och ambulans – När olyckan är framme vill vi att hjälp ska kunna nå fram omgående.

Kontakt

Om du upptäcker att din adress är felaktigt registrerad, eller har andra frågor om adresser kan du kontakta oss på kommunen. Om det däremot gäller att du är folkbokförd på fel adress är det Skatteverket du ska höra av dig till. Inget av detta kostar någonting för dig.

Kontakt

 • Alexander Quist

  Adressfrågor

  010-352 00 00

  Besöksadress

  Samhällsbyggnadskontoret
  Storgatan 35 A

  Postadress

  Box 611, 391 26 Kalmar

Fler sidor inom adresser och namnsättning

Gatunamn

Om hur gatunamn kommer till och vem som kan få en gata uppkallad efter sig.

Lägenhetsregister

Tack vare lägenhetsregistret kan du bli bokförd på en exakt adress. Det är vi som uppdaterar registret.

Senast uppdaterad: 10 januari 2023
Publicerad: 3 december 2019