Det är viktigt för vår hälsa att vi har en bra miljö i våra bostäder. Upp till 90 procent av vår tid vistas vi inomhus – därför är det viktigt att vi har en bra luftkvalitet inomhus, och att vi slipper störande ljud och lukter. Ansvaret för boendemiljön ligger främst hos fastighetsägaren.
Har du problem med inomhusmiljön i din bostad? Då ska du i första hand kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening. De bör då få viss tid på sig att undersöka problemet och föreslå en åtgärd. Är det en granne som stör dig är det alltid en bra idé att prata med honom eller henne först, innan du kontaktar fastighetsägaren. Är det en verksamhet du störs av, till exempel en restaurang, diskotek, gym eller verkstad, ska du kontakta den som driver verksamheten.
Om du inte får hjälp kan du kontakta oss på kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet.
Om du är villaägare är det du själv som ansvarar för din bostadsmiljö.
Avfallshanteringen är en viktig del av boendemiljön. Om ett avfallsutrymme är lättillgängligt, upplyst, ventilerat, välskött och städat blir de boende mer benägna att göra rätt och avfallshanteringen blir smidigare. Den ökande sorteringen av allt fler avfallsslag ställer nya krav på utrymmen och teknik i fastigheterna, som gradvis bör anpassas till denna förändring.
Din fastighetsägare har ansvar för att avfallshanteringen fungerar och för att hyresgästerna vet hur de ska handskas med sina sopor. God service, sortering, ordning och reda, och tydlig information är förutsättningar för god avfallshantering i flerbostadshus.Läs mer om avfall och återvinning
Buller är allt oönskat ljud. Ljudet kan komma från grannen, trafiken, fläktar, restauranger eller byggarbetsplatser. En del buller måste vi acceptera, men vid återkommande störningar kan åtgärder behövas.
Om du känner dig störd av buller ska du i första hand kontakta den som orsakar störningen. Hjälper inte det kan du höra av dig till oss. Vi gör först en bedömning av klagomålet och kan vid behov ställa krav på att den som orsakar störningen gör bullermätningar och vid behov åtgärder.Naturvårdsverkets information om buller Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Folkhälsomyndighetens information om buller Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tecken på fukt och mögelskador kan vara fläckar eller missfärgningar på väggar, golv eller tak. Det kan också visa sig genom mögellukt, färg som flagnar och tapet eller mattor som bubblar sig.Folkhälsomyndighetens allmänna råd om fukt och mikroorganismer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du vistas i ditt hem en stor del av livet. Därför är en bra inomhusmiljö med rätt temperatur och luftfuktighet viktig för din hälsa.
Temperaturen bör ligga över 20°C inomhus mätt med vanlig termometer. Om du har för kallt i din bostad, kontakta i första hand din fastighetsägare. Om inte detta hjälper kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsenheten.Folkhälsomyndighetens sida om inomhustemperatur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som är hälsofarlig.Läs mer om radon här
Varmvattnet i kranen ska inte understiga 50 °C. Det innebär att det i varmvattenberedaren bör vara en temperatur på ca 65 °C. Vid lägre temperaturer finns det en risk för att legionellabakterier börjar växa i systemet. Bakterien Legionella är vanligt förekommande i jord- och vattensamlingar. Legionellabakterier anrikas lätt i stillastående vatten och trivs i temperaturer mellan +18 °C och +45 °C.Folkhälsomyndigheten har mer information om Legionella Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Allt fler eldar med ved och andra biobränslen istället för olja eller el. Detta är positivt ur klimatsynpunkt eftersom det minskar påverkan på växthuseffekten. Det minskar även beroendet av olja som är en begränsad resurs.
Vid eldning i eldstad, braskamin, öppen spis och kakelugn, kan intilliggande grannar i vissa fall lida av obehag på grund av röken. Genom att elda rätt kan du bidra till att minska utsläppen med upp till 50 % samtidigt som luften blir bättre där du bor.Naturvårdsverkets sida om vedeldning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Luften i en bostad behöver bytas ut hela tiden. Ventilationssystemet ska föra in en tillräcklig mängd uteluft, och föra bort lukt och föroreningar. Ventilationen ska också medverka till att föroreningar inte sprids från mindre rena rum till rena rum, exempelvis från kök och WC till sovrum och vardagsrum.
För att få ett bra inomhusklimat krävs ett:
Folkhälsomyndighetens sida om ventilation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om vem som har rätt att få bostadsanpassningsbidrag och hur du söker det
Här hittar du länkar till hyresvärdar i Kalmar kommun
Om vad markanvisning innebär och om aktuella markanvisningstävlingar
En byggnad ska vara tillgänglig för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att fritt kunna röra si
Information om villatomter, hur du köper tomt och tomtkö