Avspärrning av gator för att inspektera gasminibussar. Höga smällar kan förekomma.

Utbildningen öppnade världar jag inte kände till

Utbildningens mentorskap och praktik öppnade möjligheter för Sanna Sjöö, då hon fick uppdraget att arbeta med det numer avslutade Kalmarmötet Skapa Kalmar på kultur- och fritidsförvaltningen på Kalmar kommun.

Sanna Sjöö hade både arbetat på gallerier och läst konstvetenskap innan hon bestämde sig för att läsa programmet Kulturarv i samtid och framtid på Linnéuniversitetet. Inriktningen blev kulturgeografi och gav Sanna möjlighet att fördjupa sig i ett av sina stora intressen.

Samtidigt flyttade familjen hem igen efter några år i Stockholm och Berlin och bosatte sig i en av de gamla arbetarbostäderna till Strömsholms slott nära Pataholm utanför Mönsterås.

- Vi trivs väldigt bra och det är verkligen en levande landsbygd. Medelåldern på oss som bor där är runt 35 år och vi umgås ofta och har bland annat gemensamma matlagningar och bastukvällar, säger Sanna Sjöö.

Idag jobbar Sanna som kulturutvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen. Sanna konstaterar också att Kalmar som universitetsstad var en bidragande orsak till valet av hemort för familjen.

- Vi ville bo i Kalmarregionen och utbildningen kändes väldigt spännande och intressant för mig. Den är bred och man kan jobba med väldigt olika saker efter examen, säger Sanna Sjöö.

Sanna lyfter också flera fördelar med att studera i en stad som Kalmar och nämner bland annat den starka kopplingen till arbetslivet som finns i utbildningen.

- Jag hade förmånen att ha Tina Lindström på Kalmar läns museum som mentor under utbildningen och hon såg möjligheter i mig som jag själv kanske inte såg från början. Det fick mig att förstå att man växer genom att utsätta sig för saker man inte trodde att man kunde, eller inte såg ligga inom ens spektra, säger Sanna.

Sanna Sjöö gjorde sin praktik på kulturenheten på kultur-och fritidsförvaltningen i Kalmar kommun med Emma Angelin Holmén som handledare. Det är Sannas bästa tips till studenter, att ta vara på möjligheterna att vara med i så många sammanhang som möjligt.

- Jag sa tidigt på min praktik att jag ville vara med på så många möten som möjligt. Det har man ju aldrig möjlighet till senare i arbetslivet. Nu hade jag verkligen chansen att vara en fluga på väggen, det är otroligt utvecklande, säger Sanna.

Att vara ny student i en stad som Kalmar har också stora fördelar tycker Sanna.

- Här har du verkligen chans att inte bli en i mängden, det finns inte tjugo till som är lika som du och du blir mer än bara ett cv i en hög, peppar Sanna.

Publicerad: 10 april 2024