Kalmar kommun är drabbad av omfattande störningar i delar av IT-miljön

Vi uppdaterar informationen löpande.

Unik "VI-profil" banar väg för landets lärarutbildningar

Carolina Hultsbo står och tittar rakt in i kameran med Falkenbergsskolan i bakgrunden. Uppe i högra hörnet syns en gul pratbubbla med texten Kalmar hjärta Linnéuniversitetet.

- Lyckan i en elevs ögon när den lär sig något nytt, vare sig det handlar om att lyckas knäppa jackan, knäcka läskoden eller skriva sin första berättelse, det är min starkaste drivkraft till att bli lärare.

Så beskriver Carolina Hultsbo sitt yrkesval och det som driver henne att läsa Grundskollärarprogrammet på Linnéuniversitetet i Kalmar.

– Stoltheten man ser och lågan som tänds i elevernas ögon gör det värt all möda som också kan förekomma i yrket, förklarar Carolina som just nu gör sin tredje VFU-period under utbildningen, på Falkenbergsskolan i Kalmar.

Något som är lite unikt med utbildningen i Kalmar är att den sedan 2013 har en så kallad VI-profil. Det innebär att studenterna erbjuds dubbelt så mycket tid i skolverksamhet jämfört med tidigare studenter. Denna metod har nu också börjat sprida sig i övriga landet då det visat sig vara ett lyckat koncept.

– Två dagar varannan vecka under utbildningen är vi i skolverksamhet. Därutöver har vi flera längre sammanhållande VFU-perioder, det gör att utbildningen känns verklighetsförankrad och det är guld värt, säger Carolina.

I höst har Carolina Hultsbo haft en av sina längre VFU-perioder och till våren kommer hon och klasskamraterna att ta över sin handledares undervisning.

– Våra handledare är inte kvar på skolan under den perioden utan de är på universitetet och utbildas. Under tiden sköter vi all undervisning, inklusive föräldrakontakt och allt kringarbete på egen hand, berättar Carolina.

Under studieåren i Kalmar har Carolina varit mycket engagerad i studentlivet. Det har hjälpt henne att hitta vänner i den nya staden som hon inte visste så mycket om innan hon flyttade hit från Hönö utanför Göteborg.

– Kalmar är en perfekt blandning av det lilla samhället som jag är uppvuxen i, och en storstad som Göteborg, berättar hon.

Tack vare Kalmars bostadsgaranti fick Carolina tag i ett studentboende direkt.

– Jag bor i en studentlägenhet centralt i stan, det är ett bra boende med nära till allt.

Från hösten 2020 permanenterades grundlärarprogrammets VI-profil, en lärarutbildning i samverkan mellan kommunerna Kalmar, Mörbylånga, Mönsterås och Nybro.

Senast uppdaterad: 1 mars 2022
Publicerad: 3 december 2021