Hennes forskning har tagit henne världen över, från Bottenhavet och Helsingör till Ghana, Kapstaden, Bermuda, San Diego och Tucson i Arizona.
Men det är Kalmar som vunnit hennes hjärta. Här bor och arbetar Karin Holmfeldt, docent i ekologi, sedan nio år tillbaka.
Idag får ordet virus nog de flesta av oss att tänka på det senaste årets pandemi, karantän och vaccindiskussioner. Men alla virus är inte av ondo. En som har koll på det här är docenten Karin Holmfeldt, som forskar på vad hon kallar för våra snälla virus.
-Det finns många viktiga virus som är bra för våra kretslopp och vi vet extremt lite om vilken påverkan dessa virus har på de marina näringssystemen. Våra virus i haven är extremt viktiga för näringscykeln och ändå vet vi så lite om hur de påverkar oss, vi kan bara gissa i dagsläget, förklarar Karin som brinner för att locka fler att forska inom området.
Nyligen presenterade Karin och hennes kollegor en ny upptäckt i sin forskning om virus i vattenfyllda bergssprickor, hela 448 meter ner i berggrunden, närmare bestämt vid det underjordiska Äspölaboratoriet, norr om Oskarshamn.
- Genom storskalig sekvensering har vi hittat helt nya virus som infekterar många olika slags bakterier. Särskilt intressant var det att upptäcka virus som infekterar bakterier av den nyupptäckta gruppen Patescibakterier. Genom att virusen dödar sina värdbakterier frigör de kol och näring, vilket gör att andra bakterier kan växa, berättar hon.
Vid sidan om forskningen försöker Karin även inspirera och entusiasmera genom att undervisa såväl studenter på Linnéuniversitetet som elever utanför universitetet, i den mån hon hinner.
- Jag försöker få allt från förskolebarn till gymnasieelever att förstå varför det är viktigt att bry sig om virus och bakterier på olika nivåer. Jag tror också att det i och med pandemin kan väckas ett nytt intresse för forskning kring virus och bakterier, säger Karin Holmfeldt.
Vid sidan om forskningen undervisar Karin också i grundläggande mikrobiologi för bland andra farmaceuter och biologer. Hon undervisar även i genetik och naturvetenskapligt basår.
- Jag brinner för undervisningen, det är så roligt att få lyfta ett ämne som kanske känns svårt och lite tråkigt för studenterna, och locka fram en entusiasm som får de att intressera sig mer för ämnet, säger Karin.
Det var när Karin Holmfeldt som ung student skulle välja stad att läsa i, som Kalmar dök upp som ett bra alternativ.
- Valet stod mellan Umeå och Kalmar och Kalmar var närmare familj och vänner. Och det var som att komma hem. Jag älskar Kalmar. Det är inte för stort, det är nära till allt och jag kan cykla med min eldrivna lådcykel vart jag än ska, det är väldigt viktigt för mig, säger Karin som är uppvuxen i Norrköping.