"Det är tryggt att bo här, familjevänligt"

En ung man står på perrongen och ska kliva på ett tåg

Foto och text: Sara Jonasson

Sherdor Baratov har läst civilekonomprogrammet i Växjö.

”Jag har pendlat mellan Kalmar och Växjö under hela utbildningen. Men vi har inte haft lektioner varje dag så jag har som mest pendlat fyra dagar i veckan.”

Sommaren 2019 blev Sherdor Baratov färdig civilekonom med inriktning redovisning. Då har han läst fyra års utbildning på Linnéuniversitetets civilekonomprogram i Växjö. Det har också inneburit att han har pendlat med tåg mellan Kalmar och Växjö i fyra år, en resa som tar drygt en timme enkel resa.

– Det var tufft i början men jag vande mig. Jag har inte pendlat till skolan varje dag, som mest har vi haft lektioner fyra dagar i veckan, oftast mindre än så. Sista året pendlade jag ungefär en dag i veckan, berättar Sherdor som i övrigt lade den mesta studietiden hemma i Kalmar.

Vid sidan om studierna har Sherdor arbetat, först som mötesbokare åt företaget Malmbron AB och som handläggare på Skatteverket.

– Det har gett mig mycket kundkontakt och jag har fått en helhetssyn av både företags- och privatekonomi. Det har varit väldigt lärorikt.

Sherdor berättar att han alltid har fascinerats av ekonomi, hur företag gör vinst, skapar resurser och även skapar resurser för samhället.

– Jag har valt att inrikta mig mot redovisning eftersom det är varierande arbetsuppgifter och mycket kundkontakt. Utbildningen har varit ganska tuff men också väldigt lärorik. Vi har lärt oss om ekonomi inom alla områden, det är en väldigt bred utbildning.

Redan när Sherdor hade ett år kvar på sin utbildning fick han anställning i Malmö efter studierna.

– Planen är att jobba i Malmö ett par år. Drömmen är att bli auktoriserad revisor och kanske, när det är dags att bilda familj, flytta hem till Kalmar igen.

Kalmar är en fin och lagom stor stad tycker Sherdor som har sin familj boende här.

– Det är tryggt att bo här, familjevänligt. Jag gillar särskilt Kalmar Slott eller att sätta sig på en restaurang i Stadsparken, ta en drink och bara njuta av den vackra miljön. När jag pluggade gick jag gärna till Stadsbiblioteket, där är tyst och en lugn miljö.

Senast uppdaterad: 1 mars 2022
Publicerad: 28 november 2018