Kalmar kommun är drabbad av omfattande störningar i delar av IT-miljön

Vi uppdaterar informationen löpande.

"Jag vill jobba på havet när jag blir stor!"

Nicole Wedel sitter i en turkos tröja och tittar in i kameran

Nicole Wedel kommer ursprungligen ifrån Trollhättan där hon gått sjöfartslinjen på gymnasiet. För henne var den självklarhet att plugga vidare till sjökapten.

- Sjöfartsutbildningen finns bara i Kalmar och i Göteborg och jag kände att jag var klar med Göteborg. Jag har bott där i hela mitt liv, eller i alla fall i trakterna och så tänkte jag att den kunde vara kul att upptäcka något nytt. Så det blev en flytt till Småland och Kalmar, säger Nicole.

Nicoles intresse för havet började redan som barn. Det började med att hennes föräldrar köpte båt och spenderade mycket tid på båten på sommaren. Alla hennes kompisar ville bli prinsessor, men Nicole skulle jobba på havet när hon blev stor.

Nicole är nu inne på första året av en 4-årig utbildning för att få sin sjökaptensexamen. Efter utbildningen hoppas hon på en anställning som styrman för att sedan jobba sig upp för att till sist bli sjökapten.

- Skolan har simulatorer, där vi får olika övningar för att lära oss hur exempelvis radar fungerar för att undvika att kollidera med andra fartyg. I utbildningen ingår även att läsa bland annat maritim engelska för att vi ska lära oss engelskt sjöspråk, skeppsteknik och stabilitet, säger Nicole

Tre fjärdedelar av utbildningen är teoretisk. På den sista fjärdedelen får studenterna möjlighet till tre olika praktikperioder. Nicole tycker det är helt fantastiskt att man får möjlighet till att praktisera, den första perioden ligger redan under första året.

- Det är verkligen då jag insåg att jag har hittat rätt utbildningsmässigt. Jag trivdes jättebra och hade en superbra praktik, så kallad matrospraktik. Jag fick jobba på däck och utföra underhållsarbeten. Jag fick möjlighet att utvecklas då de jag gjorde praktiken hos tog hänsyn till att jag redan hade erfarenheter kring underhållsarbete och fick extra utmaningar, säger Nicole.

Efter avslutade studier vill Nicole självklart jobba på havet både på fartyg med och utan passagerare.

- I nuläget skulle jag vilja jobba på ett roro-fartyg, där kan man lasta bland annat maskiner och containrar utan passagerare eller ett ropax-fartyg med bland annat lastbilar med passagerare. Sen tänker jag jobba mig uppåt för att bli sjökapten, säger Nicole.

Nicole skulle absolut rekommendera Kalmar och Linnéuniversitetet till andra studenter. De flesta av lärarna har tidigare jobbat på havet och har all den kunskap de behöver veta, samtidigt som möjligheterna efter studierna är många. Hon tycker att Kalmar som studentstad är fantastisk.

- Studentstaden är jättebra. Campus ligger ju väldigt nära centralen, så det är väldigt bra förbindelser från skolan. Du har nära till olika caféer, vilket är jättemysigt. Sen har vi ju studentlivet, vi har ju olika studentföreningar, så man kan verkligen engagera sig i studentlivet om man vill det, så det är jättekul, avslutar Nicole.

Senast uppdaterad: 17 oktober 2022
Publicerad: 15 juli 2022