Ida spetsar utbildningen med Juniorledarskapsakademin

Ida Lickhammer lämnade Gotland för Kalmar med siktet inställt på Socionomprogrammet och Linnéuniversitetets internationella möjligheter.

Idag läser hon Masterprogrammet samtidigt som hon är en del av Juniorledarskapsakademin, där studenter får möjlighet till utveckling, en bra start på sin karriär och erfarenheter inom ledarskap.

- Även om jag kanske inte blir chef en dag så tror jag att det alltid är bra att veta hur man förhåller sig till människor i olika sammanhang, och hur man leder en grupp, berättar Ida som lockades till Kalmar av flera anledningar.

- Dels var min syster redan här och pluggade, vilket blev en trygghet för mig. Min mamma har också läst till lärare här för många år sedan. Och sen tycker jag att Kalmar påminner lite om Gotland, med närheten till havet.

Valet föll på Socionomprogrammet tack vare dess breda inriktning och Idas intresse för människor.

- Jag har alltid velat ha friheten att välja vad jag vill jobba med. Därför blev det Socionomprogrammet där man läser både juridik, sociologi, psykologi och socialt arbete. Sen lockades jag av att det finns internationella möjligheter också.

En möjlighet som Ida tagit vara på.

- Jag har bland annat gjort praktik på Nya Zeeland och jobbat med barn och unga i en organisation. Nu i januari var jag i Holland tillsammans med andra europeiska studenter för att delta i en konferens med titeln ”European design challenge” och vi diskuterade hur man kan förebygga och arbeta för ”well-being” i skolorna. Det var intressant och väldigt kul att höra internationella studenters syn på det hela. Resan i sig var också väldigt lärorik, inte bara själva konferensen.

Våren 2020 skriver sin masteruppsats som handlar om psykisk ohälsa hos unga. Parallellt med detta deltar hon i föreläsningar och workshops som arrangeras inom Juniorledarskapsakademien.

- Det har varit mycket praktiska övningar där vi arbetat i grupper. Första delen handlade om entreprenöriellt ledarskap och andra kursen var en medarbetar- och utvecklingssamtalskurs där vi bland annat fått göra rollspel där vi fått öva på att agera ledare respektive medarbetare.

När akademien är avslutad får varje deltagare ett intyg vilket kan vara till nytta inför framtida yrkesval.

Idas relation till Kalmar var stark redan innan flytten. Ida och hennes familj spenderade gärna en weekend i Kalmar när hon var yngre, och den positiva bilden av staden har förstärkts under studieåren.

- Människorna här är generellt väldigt trevliga. Jag var lite rädd i början för att allt var nytt och hur skulle jag skaffa nya vänner, men det var många i samma situation så det blev egentligen inget problem. Sen trivs jag i omgivningarna och tar mig gärna till Kalmarsundsparken och Kalmar Slott, Söderport eller in till city, där finns allt jag behöver. Ibland åker jag till Hansa City också, där kan jag ta en lunch på Ikea eller handla billigt godis på Eko.

- Jag har inte haft någon bil under hela studietiden. Jag fick tips tidigt om att skaffa cykel och jag bor nära det mesta så jag cyklar överallt, det kan jag rekommendera till andra studenter i stan.

Senast uppdaterad: 1 mars 2022
Publicerad: 27 mars 2020