Från dåtid till framtid med avstamp i nutiden

Gul pratbubbla med Kalmar hjärta Linnéuniversitetet samt två cirklar, en med Jörgen sittandes med utsikt mot Stella och en med Marianne i labbrock och laboratoriemiljö.

Mariann Karlsson och Jesper Jörgensen läser miljöanalytiker-programmet på Linnéuniversitetet i Kalmar, men på lite olika sätt.

Mariann bor i Grisslehamn, 4,5 mil norr om Norrtälje och studerar därför på distans medan Jesper bor i Kalmar och kan studera mer på plats.

Mariann valde att helt och hållet byta bransch när hon sökte till miljöanalytikerprogrammet.

- Innan jag började studera så jobbade jag inom service men jag har alltid haft ett intresse kring miljöfrågor och sökte därför på miljöutbildningar på distans, säger Marianne.

Mariann uppskattar att upplägget med utbildningen där hela perspektiv tas med och man får följa hela processen från dåtid till framtid med avstamp i nutid.

- Min drivkraft är att få veta anledningen till miljöproblemen och ta reda på orsaker för att kunna tänka framåt och för att inte göra om samma misstag. Vi har ju bara en jord och jag vill vara med och bevara den på bästa möjliga sätt, även för kommande generationer, säger Mariann.

Mariann tar examen till sommaren. Hon skulle gärna vilja jobba aktivt och vara ute på fältet och få en inblick i där besluten tas, exempelvis inom EU.
Jesper Jörgensen kommer ursprungligen från Stockholm men flyttade ner hit till Kalmar för fyra år sedan.

- Den huvudsakliga orsaken till min flytt var egentligen inte för att börja studera, utan jag var sugen på att testa något nytt. Jag har släktingar här i Kalmar och sen är det ju rätt mycket enklare att hitta bostad här än i Stockholm, säger Jesper.
Jesper gick på en utbildningsmässa här i Kalmar och fastnade då för miljöanalytikerprogrammet.

- Jag har alltid varit intresserad av miljön och därför kändes det helt rätt att söka in till den här utbildningen, säger Jesper.

Miljöanalytikerprogrammet är ett naturvetenskapligt inriktat program med samhällsperspektiv. Programmet ger en viktig introduktion till miljövetenskap men innehåller också ämnen så som hållbar utveckling och geografi.

- En föreställning jag hade om studier på universitetet var att jag skulle få alla svar och verktyg jag behöver för att lösa alla miljöproblem. Riktigt så kanske det inte blev då området är mer komplext än så, men jag har definitivt fått verktyg som jag kan jobba vidare med när jag kommer ut i arbetslivet, säger Jesper.

Till en början vill Jesper ut och skaffa sig mer erfarenhet, men mer och mer har en tanke på att specialisera sig och läsa en masterutbildning vuxit fram. Han skulle kunna tänka sig att bli forskare i framtiden.

Jesper är väldigt engagerad i studentlivet och upplever att just livet utanför studierna i Kalmar är mycket bättre nu än vad det var när han påbörjade sin utbildning.

- Även om vi inte är där än så har Kalmar potential att bygga upp samma studentkänsla som finns i exempelvis Lund och Uppsala. Men för det krävs det ännu fler engagerade studenter, säger Jesper.

Både Mariann och Jesper är väldigt nöjda med sitt program.

- Programmet håller en väldigt hög akademisk nivå och det är en otroligt spännande och givande utbildning med bredd. Jag är glad över att jag valde det här programmet och att jag får ta del av allt som erbjuds inom utbildningen, säger Jesper och Mariann håller med.

Publicerad: 22 juni 2022